ep gasolinera cepsa desde el exterior donde pueden verse algunos vehiculos repostando combustible en
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

El resultat net del primer trimestre de 2020 de Cepsa ha estat negatiu per import de 556 milions d'euros, comparat amb els beneficis de 151 milions d'euros del primer trimestre de 2019. Aquests resultats incorporen una provisió, després d'impostos, per menor valoració dels inventaris de petroli i productes petrolífers de 350 milions d'euros i una deterioració neta dels actius d'Exploració i Producció per import de 188 milions d'euros, principalment a causa de la caiguda del preu del petroli aquest trimestre.

"Els resultats del primer trimestre de l'any ens mostren, sens dubte, la realitat del mercat de cara als propers mesos. Estem experimentant una doble crisi, la de subministrament de petroli que ha enfonsat els preus ,i una segona de Covid-19 que ha causat una molt important caiguda en la demanda al final del trimestre", ha dit Philippe Boisseau, conseller delegat de la companyia.

"Hem activat una sèrie de mesures per mantenir la solidesa de la companyia en aquest nou escenari. El nostre model de negoci integrat, operant en tota la cadena de valor del petroli, i l'equip de professionals que tenim, ens ofereixen una gran capacitat d'adaptació davant aquest entorn tan complicat", ha afegit.

Cepsa ha implementat diverses iniciatives de resiliència per protegir la generació de flux d'efectiu. Aquestes mesures inclouen la reducció de la despesa operativa fixa en totes les operacions i unitats de negoci, fins a aconseguir que al 2020 els estalvis suposin 100 milions d'euros més que al 2019.

A més, s'ha comunicat una retallada aproximada del 20% en el programa d'inversió de capital del 2020 (que equival a 210 milions d'euros), tenint en compte les xifres que estaven planificades abans del començament de les crisis.

La petroliera ha anunciat igualment una gestió "estricta" del capital circulant, així com accions específiques a la seva xarxa d'Estacions de Servei. Així, la companyia realitzarà un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO). A més, el Consell d'Administració ha decidit retardar la decisió d'un pagament de dividend fins que no hi hagi més visibilitat de l'evolució de la crisi i el seu impacte en els mercats.

El resultat brut d'explotació ajustat al primer trimestre de 2020 és un 3% inferior que al mateix període de 2019, a causa de la baixada del preu del petroli i els baixos marges de refinament, i a l'impacte del Covid-19 sobre la demanda.

La companyia ha dit que el bon comportament dels negocis de Màrqueting i Química ha permès compensar parcialment els resultats inferiors dels altres negocis. A més, ha assenyalat que les operacions de Refinament i Màrqueting continuen amb regularitat, malgrat l'impacte provocat per la Covid-19, la qual cosa garanteix el subministrament d'energia al país.

Durant el primer trimestre de 2020, el preu del petroli Brent va descendir un 20% en relació amb el mateix període de 2019 (de 63,2 dòlars/barril fins a 50,3 dòlars/barril) per l'efecte combinat de la forta contracció de la demanda i l'augment de l'oferta de subministrament desencadenat per la falta d'acord entre els països membres de la OPEP i Rússia per ajustar la producció fins als nous nivells de demanda.

Noticias relacionadas

contador