ep gonzalo gortazar 20180727134013
CAIXABANK

CaixaBank espera no haver de realitzar provisions per la sentència del Tribunal Suprem en relació amb l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats (AJD), ja que considera que ha complert una norma que s'ha aplicat durant 23 anys. "No hem fet cap provisió perquè no hem de tenir un perjudici econòmic per aquest tema", ha manifestat Gonzalo Gortázar, conseller delegat de l'entitat, durant la presentació dels resultats del tercer trimestre. En tot cas, el primer executiu de CaixaBank ha advertit que no té "una bola de vidre", de manera que no sap què pot decidir el ple de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem el pròxim 5 de novembre.

"Estem parlant d'una sentència que dictamina que un reglament o norma en vigor durant 23 anys no és vàlid", ha explicat Gortázar, segons el qual "per haver complert una norma és difícil entendre que hi hagi una penalització" i ha afegit que els bancs no han ingressat els diners de l'impost, sinó que l'han recaptat les administracions tributàries.

El director executiu d'Intervenció, Control de Gestió i Capital del banc, Matthias Bulach, per la seva banda, ha explicat que, tot i que la sentència s'ha produït l'octubre, amb el tercer trimestre tancat, si l'entitat hagués previst que tindria un impacte significatiu hauria hagut de fer una provisió.

El consell d'administració, que va formular els comptes aquest dijous, va analitzar la situació amb els auditors i va decidir que, a causa de la "situació de gran incertesa" que regna en aquests moments, "no calia una provisió". Bulach ha explicat que, si no hi ha una "sortida de fons probable" no es requereix una provisió comptable.

Gortázar ha evitat fer conjectures sobre què decidirà el Suprem o sobre si els bancs litigaran en el cas que l'alt tribunal ratifiqui la seva decisió i les hisendes autonòmiques els reclamin l'impost que no han abonat. L'executiu s'ha limitat a assenyalar que l'entitat adaptarà la seva pràctica al mercat hipotecari a la decisió que prengui el Suprem. "Esperarem el 5 de novembre", ha afegit.

Pel que fa al dia a dia del banc després de la sentència, Gortázar ha explicat que hi ha "normalitat" en la concessió d'aquests préstecs i que "el règim no ha canviat" per als clients que signin hipoteques des del passat dijous i fins al proper 5 de novembre. És a dir, que el banc no està assumint l'impost, sinó que espera a la decisió final per establir les mateixes condicions per a tots els clients. "Per als clients que signin ara d'una manera diferent que el dia 5 canviarem el règim perquè estiguin alineats amb el règim final".

D'altra banda, preguntat per l'amenaça llançada pel Govern en relació amb possibles sancions als bancs que dilatin els processos judicials per evitar o retardar el pagament als clients afectats per clàusules sòl abusives, Gortázar ha apuntat que per part de la banca "no hi ha cap mala fe ni ganes de dilatar processos judicials, sinó només de defensar que qui no ha fet alguna cosa malament no ha de ser penalitzat per això".

CRÈDIT AL CONSUM RAONABLE

L'entitat va augmentar un 9% el crèdit hipotecari durant els nou primers mesos de l'exercici en comparació amb un any abans, fins a aconseguir una nova producció de 4.777 milions d'euros. Del total de la producció, el 60% correspon a hipoteques a tipus fix.

També va incrementar CaixaBank el crèdit al consum durant aquest període. Concretament, ho va fer un 15% en relació amb l'acumulat dels nou primers mesos de 2017, fins als 6.538 milions d'euros. Aquest ritme de creixement a Gortázar li sembla "raonable".

"No estem en una situació en què el pes del crèdit al consum sigui exagerat", ha indicat el primer executiu de CaixaBank, que ha explicat que el crèdit al consum a Espanya es troba un 20% per sota dels seus màxims, alhora que la nova producció és un 39% menor a la que es registrava el 2007. El directiu no considera preocupants aquestes xifres, cosa que contrasta amb l'opinió del Banc d'Espanya, que ha llançat diverses advertències en relació amb el fort avanç del crèdit al consum.

Noticias relacionadas

contador