• El patrimoni dels fons augmenta fins al seu nivell més alt des de 2008
  • Els fons espanyols ja gestionen 224.725 milions d'euros
caixabank

La indústria espanyola de fons gaudeix d'un bon estiu. Les gestores han captat 3.000 milions d'euros entre juliol i agost i han incrementat el volum d'actius sota gestió fins als 224.725 milions d'euros, el nivell més alt des de febrer de 2008. La gestora de CaixaBank consolida el seu lideratge, mentre que la d'Ibercaja protagonitza un gran èxit comercial.

Les dades avançades per Inverco, l'associació de gestores espanyoles, mostren que les gestores han registrat subscripcions netes per valor de 1.223 milions a l'agost, que se sumen a la captació neta de 1.777 milions del mes anterior. Per la seva banda, el nombre total de partícips arriba als 7.933.557, amb un increment de 28.430 respecte a juliol i de 405.071 en comparació de l'agost de 2015.

Les estadístiques, que recullen l'agregat de la indústria i dades de subscripcions i reemborsaments de les gestores que han facilitat les seves dades a Inverco, reflecteixen que CaixaBank AM consolida la seva primera posició en el rànquing de la indústria espanyola de fons d'inversió.

La captació neta de CaixaBank AM a l'estu és més de la meitat que la xifra del total de subscripcions netes del sector i multiplica per cinc el registre de la gestora que apareix en segon lloc, Ibercaja

Així, la gestora capta en termes nets (entrades menys sortides) 1.854 milions d'euros entre juliol i agost, una dada molt per sobre dels seus competidors. De fet, és bastant més de la meitat que la xifra del total de subscripcions netes del sector i multiplica per cinc el registre de la gestora que apareix en segon lloc, Ibercaja. D'aquesta manera, el patrimoni de CaixaBank AM arriba als 40.529 milions d'euros, amb una quota de mercat del 18%.

AUGMENTA EL LIDERATGE

No sorprèn el primer lloc de CaixaBank AM en els rànquing de patrimoni i captació de fons. Però sí la diferència amb la resta. També la segona posició, en la qual es cola Ibercaja Gestió, que amb una quota del 4,23% és la vuitena gestora per volum d'actius gestionats (9.500 milions). A l'estiu, la firma ha aconseguit una captació neta de 367 milions.

El 'pòdium' queda completat per BanSabadell Inversió. La firma de gestió d'actius de Banc Sabadell, quarta del mercat amb un patrimoni de 13.483.000, capta 275 milions. BBVA AM, tercera gestora per patrimoni amb 29.694.000, apareix en quart lloc en el rànquing de subscripcions netes amb 202 milions.

Molt allunyada dels seus grans competidores hi ha a l'estiu Santander AM. La gestora, que és la segona que gestiona major volum d'actius amb 34.392 milions i una quota de mercat del 15,3%, s'allunya de CaixaBank en captar en termes nets 'només' 856.000 euros a l'estiu, amb reemborsaments per valor de 45,2 milions a l'agost i subscripcions que arriben als 46 milions al juliol.

APOSTA PER FONS MÉS 'CONSERVADORS'

Inverco destaca amb la publicació de les estadístiques d'agost que "amb diverses fonts d'incertesa encara presents en l'economia, els partícips van decidir dirigir les seves inversions cap a categories de menor risc, com la gestió passiva i la renda fixa". De fet, afegeix, "els fons de gestió passiva van registrar un creixement del 4,5% (en patrimoni) a l'agost, i acumulen ja un increment superior al 23% en el conjunt de l'any".

Així, els partícips han protagonitzat a l'agost una rotació de part de les seves inversions cap a fons de gestió passiva o rendibilitat objectiu, renda fixa, garantits i monetaris. Aquests segments han captat ja en l'acumulat de l'any 11.000 milions d'euros, davant la dada del total del sector de 6.165 milions. Entre gener i agost, registren sortides netes les categories de renda variable nacional (571 milions), renda variable mixta (1.448 milions), renda fixa mixta (2.256 milions) i renda variable internacional (691 milions).

Quadre amb dades de captació a l'estiu de les gestores i el patrimoni. Font: Inverco

contador