astrazeneca portada

Creix la tensió entre la Unió Europea (UE) i AstraZeneca per les insatisfactòries explicacions de la farmacèutica sobre la retallada de producció i lliurament de dosis de la vacuna que ha desenvolupat amb la Universitat d'Oxford als 27. El bloc comunitari ha exigit a l'empresa saber "exactament" on s'han produït les dosis i a quins països s'han entregat, després d'una reunió entre representants de l'Executiu comunitari i governs dels països membre de la UE amb representants d'AstraZeneca.

Així ho ha manifestat la comissària europea de Sanitat, Stella Kyriakides, després d'una reunió mantinguda aquest dilluns amb la empresa.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per la seva banda, ha mantingut aquest dilluns una conversa telefònica amb el màxim responsable d'AstraZeneca, Pascal Soriot, i l'ha recordat que "la UE ha invertit significatives quantitats en la companyia", mentre desenvolupava la vacuna per garantir la seva producció.

Von der Leyen ha instat la farmacèutica britànica a esgotar totes les vies per complir amb els lliuraments recollides al contracte amb terminis i dosis "específics", segons ha afirmat el portaveu cap de la Comissió Europea, Eric Mamer.

El portaveu cap ha subratllat que "la companyia hauria de començar a produir abans de rebre'n l'autorització" per poder lliurar les dosis immediatament després de rebre l'autorització per distribuir-los a la UE. La companyia va anunciar divendres passat a funcionaris de la Unió Europea que retallarà els lliuraments de la seva vacuna contra la COVID-19 fins a un 60%, percentatge que suposen al voltant de 31 milions de dosis, per problemes de producció.

El govern italià ha revelat que emprendrà accions legals contra AstraZeneca després de la reducció del lot de vacunes del coronavirus previst per al primer trimestre.

AstraZeneca va signar el contracte amb la Comissió Europea el passat mes d'agost i els estats membre van realitzar les seves comandes a la tardor. La candidata no ha estat aprovada encara a la UE i el laboratori espera l'anàlisi de l'Agència Europea del Medicament, prevista per al pròxim 29 de gener.

Noticias relacionadas

contador