ep archivo   edificio de la empresa abengoa en la capital madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

La Comissió Europea ha multat Abengoa amb 20 milions d'euros per participar en un cartell sobre el mecanisme de formació de preus majoristes al mercat europeu de l'etanol. Abengoa va admetre la seva participació al cartell i va acordar resoldre el cas.

  • 0,02€
  • 0,00%

La vicepresidenta executiva, Margrethe Vestager, a càrrec de la política de competència, ha assenyalat que "multem Abengoa, anteriorment un dels majors productors d'etanol de la UE, per tenir com a objectiu influir en els índexs de referència d'etanol al mercat".

Vestager ha afegit que "la Comissió té tolerància zero amb els càrtels i farà complir les seves normes antimonopoli estrictament per garantir la competència a tots els mercats, incloent-hi els rellevants per a la transició verda, com el mercat d'etanol".

La Comissió ha explicat que Abengoa, anteriorment un dels productors d'etanol més grans de la UE, va referir la gran majoria dels seus contractes de venda d'etanol a la mitjana mensual dels índexs de referència d'etanol de Platts. Per tant, el nivell dels índexs de referència d'etanol podria influir directament en els ingressos que Abengoa va rebre per les vendes d'etanol.

La investigació de la Comissió va revelar que Abengoa coordinava el seu comportament comercial amb altres empreses de forma regular abans, durant i després de l'anomenada "finestra MOC" de Platts, que és el període comprès entre les 16:00 i les 16:30 hora de Londres.

L'objectiu d'Abengoa era augmentar, mantenir i/o evitar la disminució artificial dels nivells de referència d'etanol de Platts. Abengoa també va limitar el subministrament d'etanol lliurat a l'àrea de Rotterdam, a fi de reduir els volums disponibles per entregar a la finestra MOC.

Els comerciants d'etanol d'Abengoa tenien contactes il·legals amb persones d'altres empreses, generalment en forma de xerrades, per coordinar-hi algunes de les activitats de comercialització d'etanol abans, durant i després de la finestra MOC. Aquestes pràctiques estan prohibides per les normes de competència de la UE.

La infracció va cobrir tot l'Espai Econòmic Europeu (EEE). La implicació d'Abengoa va durar des del 6 de setembre del 2011 fins al 16 de maig del 2014.

En fixar el nivell de la multa, la Comissió va tenir en compte, en particular, el valor de les vendes assolit per Abengoa a l'EEE sobre la base de determinades vendes d'etanol físic de grau combustible referenciat als índexs de referència d'etanol de Platts, la gravetat de la infracció, el seu àmbit geogràfic i la durada.

Noticias relacionadas

contador