• Barclays, Deutsche Bank, RBS i Societe Generale també van participar, però la Comissió Europea va arribar a un acord el 2013
  • La investigació es basa en pràctiques ocorregudes entre 2005 i 2008
Union Europea Bruselas

La Comissió Europea ha fixat una multa als bancs Credit Agricole, HSBC i JP Morgan Chase de 485 milions d'euros per formar part d'un càrtel entre 2005 i 2008 que va fixar preus de l'índex financer referenciat a l'euro. És a dir, per manipular l'euríbor.

  • 14,64€
  • 0,58%
  • 6,69£
  • 0,83%
  • 193,49$
  • 0,06%

Així ho informa l'Executiu comunitari en un comunicat, en el qual fa referència al fet que aquests tres bancs van acordar influir en l'indicador amb les seves pràctiques. En el càrtel també van participar Barclays, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland (RBS) i Societe Generale, entitats amb les quals la Comissió Europeu va arribar a un acord el 2013. Des de llavors, ha continuat la recerca sota les normes de Brussel·les, explica la nota, amb el que la decisió d'avui "marca el final d'una recerca d'un càrtel que va ser el primer de molts en el sector dels serveis financers".

El cas prové de 2013, quan la Comissióva decidir imposar una multa rècord de 1.700 milions d'euros a alguns dels grans bancs europeus o internacionals amb presència al Vell Continent. En tots els casos, l'acusació es va centrar en la participació en un càrtel -acord il·legal entre empreses- per manipular tipus d'interès de referència, com l'euríbor en l'Eurozona o el líbor a Regne Unit.

Els bancs es van posar d'acord en lloc de competir entre si al mercat de derivats en euros

No obstant això, quatre d'aquests bancs van arribar a un pacte amb Brussel·les per col·laborar en la recerca a canvi de rebaixar la multa imposada. No obstant això, Credit Agricole, HSBC i JP Morgan van rebutjar l'acord, per la qual cosa va continuar l'expedient i en 2014 l'Executiu comunitari va realitzar l'acusació formalment per intercanviar informació "sensible" i discutir la fixació de preus de productes derivats dels tipus d'interès, que inclouen acords a termini, swaps o opcions sobre els tipus. Instruments que són importants per a les companyies que volen reduir els seus riscos davant fluctuacions o especulació sobre els tipus d'interès, i dels quals es deriva el càlcul de l'indicadors com l'euríbor o el eonia.

És a dir, insisteix la Comissió Europea: "Els bancs es van posar d'acord en lloc de competir entre si al mercat de derivats en euros. Aquest mercat és molt important no solament per als bancs, sinó també per a moltes empreses del mercat únic, que els van utilitzar per cobrir el seu risc de finançament", indica el comunicat, que explica a més que la regulació i els controls de vigilància s'han endurit en la Unió Europea.

Les multes no seran iguals per als tres bancs. La Comissió Europea acusa a Credit Agricole i JP Morgan Chase de participar en el càrtel durant cinc mesos en cada cas, i sanciona amb 114,654 milions d'euros al banc francès i amb 337,196 milions al gegant nord-americà. Per la seva banda, la multa per al banc britànic HSBC, que va participar durant un mes, és de 33,606 milions.

"Els bancs han de respectar les regles de la competència de la Unió Europea de la mateixa manera que ho fa qualsevol altra empresa que té activitat al mercat únic", ha assegurat la comissària de Competència, Margrethe Vestager.

contador