• L'anàlisi d'aquesta operació se centra en conflictes de monopoli i ambientals
cbbayer3

Brussel·les dona una empenta a la macrooperació del sector farmacèutic. La Unió Europea (UE) té previst donar llum verda aquest dimecres a la compra del gegant biotecnològic nord-americà Monsanto per part de l'empresa química alemanya Bayer, segons informa AFP (Agence France-Presse).

Brussel·les va iniciar a l'agost de 2017 una investigació en profunditat d'aquest acord de 56.000 milions d'euros. Una operació que crearia la companyia més gran de llavors i plaguicides al món. La Comissió Europea, que actua en aquesta ocasió com a regulador antimonopoli per a la Unió Europea de 28 nacions, es va centrar en trobar l'impacte que podria tenir en la competència sobre productes clau per als agricultors.

Brussel·les també està pressionat pels grups ecologistes que temen que l'acord doni massa poder als principals fabricants mundials d'organismes genèticament modificats (OGM). El president executiu de Bayer, Werner Baumann, va afirmar al febrer que si rep el vistiplau de la Comissió, l'acord amb Monsanto podria completar-se durant el segon trimestre del 2018. La UE ha atorgat diverses concessions a Bayer darrerament, com la venda, anunciada en octubre pel Bayer, de parts del seu negoci d'agroquímics al seu rival alemany BASF.

D'altra banda, en una carta a la comissària de Competència de la UE, Margarethe Vestager, activistes d'Amics d'Europa van advertir de l'impacte, sobre el medi ambient, de la fusió entre Bayer i Monsanto. "Bloquejar aquesta fusió seria una gran victòria per a la UE: més d'un milió de ciutadans han demanat a la directora de competència de la UE, Margrethe Vestager, que bloquegi aquesta fusió de l'infern", van dir els activistes en un comunicat.

Els analistes de Sabadell indiquen que és una notícia positiva per a Bayer encara que tindrà un impacte limitat a falta que es confirmi l'aprovació i les eventuals desinversions a realitzar. "En tot cas, aquest tipus de notícies són favorables, ja que estarien confirmant la viabilitat de l'operació, sobretot si l'únic problema és la venda d'actius puntuals", indiquen al seu informe.

Noticias relacionadas

contador