cbtelefonica1 short
7,15€
  • -0,10€
  • -1,38%

La Comissió Europea ha enviat aquest divendres un plec de càrrecs a Telefónica en què acusa la companyia d'incomplir les mesures correctives que va prometre adoptar per obtenir el vistiplau de les autoritats comunitàries a l'adquisició de la filial alemanya de KPN, E-Plus, segons ha informat en un comunicat.

És la primera vegada que Brussel·les acusa una empresa d'haver incomplert els compromisos que havia assumit per obtenir l'autorització. Telefónica disposa ara d'un termini que finalitza el proper 5 d'abril per respondre a les acusacions de l'Executiu comunitari.

És la primera vegada que Brussel·les acusa una empresa d'haver incomplert els compromisos que havia assumit per obtenir l'autorització

Les autoritats europees podrien imposar una multa de fins al 10% dels ingressos anuals de Telefónica Deutschland, la companyia que va adquirir E-Plus, i fins i tot revocar la decisió que va donar 'llum verda' a la fusió.

"Els compromisos de les parts en les decisions de fusions són crucials per garantir una competència efectiva després de l'operació. Necessitem que es compleixin totalment i prendre'ns seriosament qualsevol cas en el qual les companyies poden no fer-ho, per això hem enviat avui aquest plec de càrrecs", ha explicat la comissària de Competència, Margrethe Vestager.

L'Executiu comunitari va autoritzar el juliol de 2014 la compra d'E-Plus per part de Telefónica Deutschland després d'haver realitzat una investigació en profunditat davant la sospita que la fusió provocaria problemes de competència a Alemanya, debilitaria la posició dels operadors virtuals i es traduiria en un augment dels preus.

El vistiplau de Brussel·les estava supeditat a tres condicions, una de les quals era que Telefónica havia estendre els seus acords de venda majorista existents amb els seus socis i amb els d'E-Plus i oferir serveis 4G als "millors preus" a tots els actors interessats. A més, va prometre millorar la capacitat dels seus socis majoristes de transferir els seus clients d'un operador a un altre.

La Comissió Europea creu que Telefónica no va implementar "correctament" les obligacions que havia adquirit pel que fa a l'accés majorista a servei 4G perquè no va incloure "determinats acords majoristes existents en les condicions de referència". "Si Telefónica hagués inclòs aquests acords addicionals, terceres parts s'haguessin beneficiat de condicions d'accés a la xarxa majorista 4G més avantatjoses. Com a resultat de la conducta de Telefónica, es va reduir la capacitat de tercers per competir al mercat alemany de serveis de comunicacions mòbils", ha explicat l'executiu comunitari.

A més d'aquesta mesura correctiva l'aplicació de la qual qüestiona ara Brussel·les, Telefónica havia de cedir el 30% de la capacitat de xarxa de l'empresa resultant de la fusió a un o diversos operadors virtuals per garantir la competència al mercat alemany de telefonia mòbil. Finalment, es va comprometre a cedir freqüències radioelèctriques i certs actius a un nou operador real entrant o a operadors virtuals que obtinguessin la capacitat de xarxa prevista en la mesura correctiva anterior.

Telefónica Deutschland assegura que ha actuat "d'acord amb el que estableix" a l'aplicació d'aquesta mesura correctiva

RESPOSTA DE TELEFÒNICA

Per la seva banda, Telefónica Deutschland ha assegurat que, segons la seva opinió, la companyia ha actuat "d'acord amb el que estableix" a l'aplicació d'aquesta mesura correctiva, de la mateixa manera que s'ha fet amb altres dels 'remedies' fixats per aconseguir l'aprovació de la fusió.

En aquest sentit, la filial alemanya de Telefónica ha assenyalat que està analitzant el comunicat complet de la Comissió Europea i donarà el seu punt de vista en el moment oportú durant les pròximes setmanes. "Tenim confiança que podrem dissipar els dubtes de la Comissió al respecte", ha afirmat.

Noticias relacionadas

contador