ep imagen de archivo de aviones de british airways
Steve Parsons/PA Wire/dpa - Archivo

La Comissió Europea ha presentat finalment la proposta legislativa per evitar que les aerolínies hagin de fer vols gairebé buits o buits (els anomenats 'vols fantasma') per no perdre els seus 'slots' als aeroports a causa del brot de coronavirus.

Es tracta d'una mesura "temporal" que s'introdueix com a esmena a les regles actuals, que obliguen en la seva formulació actual a les aerolínies a operar almenys el 80% de les seves franges horàries assignades. Un incompliment suposa la pèrdua del dret al 'slot' la següent temporada equivalent.

Aquesta iniciativa forma part del paquet d'accions que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha presentat aquest divendres en una roda de premsa acompanyada pel vicepresident econòmic de la institució, Valdis Dombrovskis, i la vicepresidenta de Competència, Margrethe Vestager.

"Aquesta mesura temporal ajudarà tant a la indústria de l'aviació com al medi ambient. Ajudarà a reduir les emissions, evitant els anomenats 'vols fantasma', aquells que operen amb avions gairebé buits només per mantenir els seus slots", ha explicat l'alemanya.

Es tracta d'una modificació del reglament sobre el repartiment de slots, per la qual cosa abans d'entrar en vigor ha de ser aprovada pel Consell de la UE (els països) i el Parlament Europeu. No obstant això, no s'esperen dificultats en aquest procediment, la qual cosa en permetria una adopció ràpida.

De fet, la presidenta de la comissió de Transport i Turisme de l'Eurocambra, l'ecologista francesa Karima Dello, ha celebrat que Brussel·les ja tingui preparat l'esborrany legislatiu i ha assegurat que els eurodiputats "treballaran ràpid" per tal d'aprovar-lo.

"No li interessa a ningú que hi hagi avions buits i suposa un enorme cost mediambiental i econòmic. Hem d'aturar aquesta pràctica i assegurar que la indústria de l'aviació pot gestionar les circumstàncies extraordinàries actuals que suposa el brot de Covid-19", ha dit.

Noticias relacionadas

contador