ep archivo   puerta de acceso de la sede de endesa en la calle de la ribera del loira madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Barclays repassa aquest dimecres el sector europeu de les companyies de serveis públics, la qual cosa el porta a, entre altres coses, retallar la seva recomanació sobre Endesa a neutral des de sobreponderar i el seu preu objectiu fins als 19,90 euros des dels 24,7 euros. A més, la companyia subratlla que Espanya "és la regió que menys ens agrada".

  • 16,94€
  • -1,02%
  • 25,20€
  • -4,18%

Sobre la rebaixa d'Endesa, Barclays explica que hi ha diversos motius pels quals ha pres aquesta decisió. En primer lloc, afirma que és probable que Endesa experimenti un menor creixement de les energies renovables. Al mateix temps, s'espera una reacció de la direcció davant les "incerteses" generades pel govern espanyol al mercat elèctric nacional. "Aquesta acció podria mantenir o reduir el CAPEX a Espanya o potencialment reassignar el capital a altres geografies dins el grup Enel", anticipa. Amb tot, aquests experts han retallat les seves previsions d'addició de capacitat renovable en un 50%, fins a 600 MW/any.

D'altra banda, Barclays considera que Endesa no es beneficiaria d'una improbable eliminació del 'límit d'inversió' en les activitats de distribució d'energia. Anteriorment havia assumit que, després del reajustament de tarifes, el govern espanyol eliminaria el 'límit d'inversió'. Al juny de 2020 es va incrementar lleugerament fins al 0,14% del PIB espanyol (des del 0,13%) per a les inversions en la xarxa de distribució d'energia, xifra que equival a 1.740 milions d'euros. Després de l'aprovació de les mesures d'emergència per part de l'executiu espanyol (devolucions de carboni/gas), ja no esperen que s'elimini el 'límit d'inversió'.

"El mercat ibèric seguirà en retrocés durant un temps. La forta posició d'Endesa al mercat minorista, els elevats contractes a curt termini i els preus diaris de l'energia han penalitzat el marge integrat d'Endesa, impedint-la accedir a energia barata de tercers. esperem que aquesta retroalimentació es mantingui durant els propers 12 mesos, la qual cosa també s'hauria de veure impulsat pels preus cars del gas davant un hivern complicat a causa dels baixos inventaris de gas a Europa", afegeixen des de Barclays.

REITERA SOBREPONDERAR GRENERGY

I mentre retalla Endesa, Barclays reitera el consell de sobreponderar Grenergy, amb un preu objectiu de 45,2 euros.

"Estimem que Grenergy ofereixi un creixement de dos dígits durant els pròxims cinc anys que no es reflecteix en el preu de l'acció. No creiem que es justifiqui el descompte (a què cotitza) per la seva alta exposició a Llatinoamèrica", assenyala.

Aquests analistes consideren igualment que el preu de l'acció de Grenergy no té en compte la transformació en el mix geogràfic de la companyia, amb un major pes futur en mercats de divises fortes, com Espanya.

El seu escenari baixista de la companyia (preu de 28,7 euros) anticipa un descens més gran del que s'esperava en els preus de l'energia aconseguits a Espanya i un alentiment del ritme d'instal·lació de nova capacitat.

Noticias relacionadas

contador