ep torre iberdrola bilbao
IBERDROLA

Bank of America (BofA) ha reavaluat les xifres, el valor i les qualificacions de les companyies de serveis públics de Sud d'Europa després de les pujades dels preus del gas i l'impacte de l'alça dels impostos. En un informe publicat aquest dijous, aquests experts deixen en bon lloc a Iberdrola, que cotitza a un preu "atractiu", segons es desprèn de l'escrit.

  • 17,14€
  • 0,47%
  • 11,66€
  • 0,39%

"Creiem que Iberdrola i Enel poden resistir o evitar les implicacions de la pujada del gas i oferir una alça històrica", diuen els seus analistes. De fet, han millorat la qualificació de l'espanyola fins a comprar, el nivell on hi havia la italiana, que es manté.

"Creiem que Iberdrola es beneficiarà a llarg termini de la crisi del gas, gràcies a l'impuls afegit per augmentar les energies renovables i invertir en la resiliència energètica", argumenten des de Bank of America. Creuen que té capacitat financera suficient per aguantar preus per sobre dels 200 euros/MWh i una major pressió impositiva a l'eòlica aquest hivern.

A més, sostenen que "el preu actual de l'acció ofereix l'oportunitat de comprar un model de negoci d'alta qualitat amb suport temàtic (40% renovables, 50% xarxes elèctriques) a un preu històricament atractiu".

No es veu tan beneficiada d'aquesta actualització Endesa, a la qual BofA ha baixat a neutral des de compra i ha retallat el preu objectiu en més de 3 euros, fins als 22 euros. "Veiem un potencial de pujada del valor després de l'hivern, però fins llavors l'exposició fiscal de la companyia no té límit i un cas baixista a partir d'aquí podria tensar el balanç i posar en dubte el dividend", expliquen.

Portugal és el país menys afectat pel ral·li de l'energia, per la seva baixa dependència del gas i de les tarifes fixes. A EDP li podria arribar a impactar l'impost extraordinari espanyol, "però seria una cosa puntual", diuen des de Bank of America. A llarg termini, tindrà un impacte positiu pels preus de l'electricitat el 2023. Per això reiteren la recomanació de compra.

Mentrestant, a Itàlia són cauts. Tot i que no creuen que les regulacions a Espanya puguin afectar de forma significativa a Enel, segueixen posant per davant Iberdrola i EDP per "el risc polític" existent al país.

Tornant a Espanya, BofA calcula que amb les modificacions que va introduir l'Executiu de Pedro Sánchez a l'impost de el CO2, aquest podrà recaptar 900 milions d'euros a l'any, prenent com a referència els preus actuals dels drets d'emissió. Així mateix, pel que fa als tributs sobre el gas, calculen que el Govern podrà ingressar 2.600 milions d'euros pel sector al seu conjunt. Estimen que el major pes d'aquesta càrrega se l'emportaran Iberdrola i Endesa, mentre que per a Naturgy i EDP serà marginal.

Aquests analistes conclouen que els preus del gas i l'electricitat continuaran a l'alça durant els propers dos anys, amb repunts d'entre el 15% i el 30%.

Noticias relacionadas

contador