pallete mwc19 mobile world congress

Arrenca a Barcelona l'edició de 2019 del Mobile World Congress (MWC), que se celebra a la capital catalana del 25 al 28 de febrer. La sessió inaugural ha anat a càrrec del president executiu de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, que ha aprofitat la proximitat de les eleccions al Parlament Europeu del 26 de maig per reclamar a les autoritats que facin de la regulació la seva prioritat.

En aquest sentit, el seu missatge als reguladors del Vell Continent ha anat encaminat a demanar un "nou camp de treball, equivalent al de qualsevol altra indústria de ràpid creixement", ja que la del mòbil s'expandeix a un ritme del 50% aquest any. En la seva opinió, "els reguladors han de treballar per reduir la regulació", ja que sense un marc d'acord es perdran gran part dels avantatges del 5G. Així, ha expressat el seu desig que la nova Comissió i Parlament europeus, així com els nous governs que surtin de les urnes, converteixin en prioritari l'establiment d'un marc regulador just per a tothom.

"Assenyala en algun lloc la teoria de la competència que cal un operador mòbil per cada milió d'habitants a Europa?", a preguntat a l'audiència en advocar per aquesta reforma de les normes de joc de les companyies de telefonia més valenta de cara al desplegament proper de les xarxes de 5G, que requeriran de grans inversions per part de les operadores. Álvarez-Pallete ha recordat que el de les telecomunicacions és el sector més deflacionista d'Europa i ha urgit també als governs a distribuir l'espectre de forma racional i concedir-lo per més temps.

El president de Telefónica també ha fet una crida a l'ús transparent de les dades per part del sector i la societat. "Les dades poden ser una poderosa font de benestar social", ha assenyalat. En la nova economia de dades, les persones necessiten confiança, saber com s'utilitzen les dades que generen i poder exercir-hi el control. Álvarez-Pallete ha demandat una nova constitució digital que defineixi els drets fonamentals dels ciutadans al món digital. "Creiem que l'ús de les dades ha de ser transparent i estar guiat per valors ferms i l'ètica", ha subratllat.

MARC EUROPEU DE PORTABLIDAD DE DADES

En aquest marc de generació de confiança a través de l'ús transparent de les dades, el president de Telefónica ha presentat la primera especificació de portabilitat de dades entre operadors que es mostra per primera vegada en aquesta edició de MWC. Es tracta d'una de les iniciatives de la Data Portability Cooperation, un grup de treball liderat per la GSMA i que integren grans operadores de telecomunicacions europees com Deutsche Telekom, Orange i Telefónica.

El grup, establert fa un any, col·labora en la definició d'un estàndard comú de portabilitat de dades que faciliti que els usuaris puguin endur-se les seves dades, tal com contempla el nou Reglament Europeu de Protecció de Dades (GDPR per les sigles en anglès) que va entrar en vigor el maig passat.

Els integrants del grup coincideixen que aquest procés de portabilitat ha de salvaguardar la privacitat i la seguretat de les dades personals i alhora garantir-hi als usuaris el control. Però al mateix temps, ha de permetre a les companyies aprofitar el potencial que brinda la futura economia de dades respectant sempre els drets dels ciutadans sobre les seves dades.

Álvarez-Pallete ha acabat la seva benvinguda destacant que Espanya és líder en fibra a Europa, i ha repetit el seu recolzament a Barcelona de l'any passat com la "millor ciutat per acollir el Mobile World Congress". "És hub internacional tecnològic" i una "referència mundial" en innovació. "Telefónica està compromesa amb Barcelona" perquè "és la ciutat més ben preparada per afrontar el futur tecnològic", ha afegit el directiu, que ha acabat afirmant, "a títol personal", que a més té el millor jugador de futbol del món, Leo Messi.

contador