ep logo de alibaba
ALIBABA GROUP

Alibaba, el gegant xinès del comerç electrònic, ha anunciat aquest dimarts una reorganització de la companyia que donarà lloc a una divisió de l'entitat en sis grups empresarials, cadascun amb capacitat per recaptar fons externs i sortir a borsa.

Cada grup empresarial, a més, estarà gestionat pel seu conseller delegat i tindrà una junta directiva independent.

Després de conèixer-se la notícia, les accions d'Alibaba es disparen més d'un 6% al 'premarket' de Wall Street. Tot i això, al voltant de 600.000 milions de dòlars s'han dissipat del valor d'Alibaba des del seu màxim a l'octubre del 2020.

La companyia, que fa un parell d'anys que travessa una situació difícil a causa de l'enduriment de l'entorn regulador de les empreses tecnològiques a la Xina juntament amb la desacceleració del creixement econòmic del país, ha destacat en un comunicat que la mesura està "dissenyada per desbloquejar el valor per als accionistes i fomentar la competitivitat del mercat”.

Alibaba busca ara revitalitzar i impulsar el seu creixement amb aquesta reorganització de la companyia que girarà al voltant de les prioritats estratègiques.

Els grups que sorgiran de la divisió seran Intel·ligència al núvol, que albergarà les activitats de núvol i intel·ligència artificial de la companyia i en què el CEO d'Alibaba, Daniel Zhang, estarà al capdavant.

El grup de comerç Taobao Tmall, que englobarà les plataformes de compres en línia de l'empresa, incloses Taobao i Tmall. Un altre dels grups serà el de Serveis Locals, que cobrirà el servei de lliurament d'aliments d'Alibaba Ele.me i on Yu Yongfu serà el conseller delegat.

Cainiao Smart Logistics serà el grup que albergarà el servei de logística d'Alibaba i en què Wan Lin continuarà com a CEO. El grup Global de Comerç Digital, en què s'inclouran els negocis internacionals de comerç electrònic d'Alibaba, incloent-hi AliExpress i Lazada. Aquesta unitat tindrà Jiang Fan com a conseller delegat.

I finalment, el grup de Mitjans Digitals i Entreteniment, que comptarà amb Fan Luyuan com a CEO i que englobarà el negoci de reproducció en continu i pel·lícules d'Alibaba.

D'aquestes divisions, l'única excepció és Taobao Tmall Commerce Group, que continuarà sent propietat total d'Alibaba.

"Aquesta transformació permetrà a tots els nostres negocis ser més àgils, millorar la presa de decisions i permetre respostes més ràpides als canvis del mercat", ha assenyalat Zhang.

La notícia es produeix després que Jack Ma, fundador d'Alibaba i una de les fortunes més grans de la Xina, hagi tornat a ser vist al país més d'un any després de la seva última aparició, després que l'emprenedor desaparegués de la vida pública a finals del 2020 després del seu xoc amb les autoritats financeres xineses que finalment van frustrar l'OPV de la seva empresa de tecnologies financeres, Ant Group.

Aquest retorn ha estat interpretat com una relaxació de la postura del Govern amb l'ànim d'impulsar el sector privat perquè contribueixi a reactivar el creixement de l'economia xinesa després de tres anys de pandèmia.

contador