bancos nueva
Alberto Sánchez

Els bancs espanyols comencen a publicar els seus resultats del primer trimestre aquesta mateixa setmana. Bankinter els anunciarà dijous, dimecres que ve serà Santander, i el divendres, 30 d'abril, BBVA i Sabadell. CaixaBank comunicarà els seus comptes el 6 de maig.

  • 0,58€
  • 2,39%
  • 3,23€
  • 2,09%
  • 4,64€
  • 2,66%
  • 4,77€
  • 2,30%
  • 2,70€
  • 1,05%

Barclays manté, com a tesi principal, que la pressió en el marge d'interessos (NII, per les sigles en anglès) es veurà parcialment mitigada pels ingressos per comissions en el negoci domèstic. Al mateix temps, preveu que els costos mostrin bones mètriques a Santander, Sabadell i Bankinter, mentre que BBVA i CaixaBank segueixen negociant amb els sindicats per acordar la reestructuració en els seus mercats nacionals, explica.

En general, Barclays espera menors provisions i major qualitat d'actius per al primer trimestre per a tots els bancs espanyols, tot i que assumeix que hi haurà "algunes excepcions en geografies limitades, com Santander a Espanya i BBVA Garanti a Turquia".

Entre els bancs nacionals, prefereix Santander, que cotitza a 8,0 vegades el BPA (benefici per acció) estimat per 2022, i CaixaBank, a 8,8 vegades (enfront de la mitjana dels bancs europeus de 9,6 vegades).

PRESSIÓ AL MARGE D'INTERESSOS

La companyia espera que el marge d'interessos domèstic es vegi negativament impactat durant el primer trimestre pels menors volums (que en general han anat disminuint en tots els negocis), els baixos tipus d'interès i els preus dels préstecs.

"És probable que això es vegi parcialment compensat per la millora de les mètriques de les TLTRO durant el trimestre i l'inici de l'augment del crèdit al consum al març, ja que les vendes d'automòbils a Espanya van millorar al mes passat. Les perspectives segueixen sent incertes junts amb un altre trimestre d'ingressos nets per interessos moderats", explica.

COMISSIONS FORTES

Aquests analistes preveuen que les comissions del primer trimestre es beneficiïn de les majors xifres en els negocis de gestió de patrimonis i actius, amb tots els bancs mostrant unes mètriques fortes durant el trimestre i amb Sabadell a la saga, segons mostren les xifres d'Inverco.

CONTROL DE COSTOS "DECENT"

Barclays preveu "unes mètriques de control de costos decents" a Santander, Sabadell i Bankinter. "Santander i Sabadell haurien de beneficiar-se de les accions de reestructuració i dels càrrecs publicats al quart trimestre, mentre que Bankinter mostra un control de costos decent", remarca.

"Mentre que BBVA i CaixaBank estan en converses inicials de reestructuració amb els sindicats, esperem que tots dos bancs arribin a un acord i publiquin durant el segon trimestre d'aquest any les seves mètriques i plans actualitzats", afegeix.

REDUCCIÓ DE PROVISIONS... PERÒ ULL A SANTANDER I BBVA

Aquests experts apunten que hi haurà una reducció de les provisions a Espanya per a tots els bancs, excepte Santander, on segueixen veient "elevades provisions" durant el trimestre. Així mateix, estimen provisions elevades a Santander Brasil durant el període, que milloraran durant el segon trimestre.

A més, esperen provisions superiors a les previstes en les operacions de BBVA a Turquia.

Amb tot, Barclays considera que la qualitat dels actius i els tancaments més llargs del previst són el major risc per als bancs espanyols, especialment si la implantació de vacunes es retarda més enllà del segon trimestre del 2021 i afecta la temporada d'estiu al país.

Noticias relacionadas

contador