• Suposa un increment del 69,7% enfront de l'abonat l'any passat (3,83 euros bruts per títol)
ep aeropuertola redaena
AENA

Els accionistes d'Aena estan d'enhorabona. El consell d'administració de la companyia proposarà a la Junta General d'Accionistes que se celebra aquest dimarts, presidida per primera vegada per Jaime García-Legaz, la distribució d'un dividend de 6,5 euros bruts per acció amb càrrec als comptes del 2017, per al seu pagament el proper 19 d'abril.

  • 175,80€
  • 0,74%
El pagament d'aquest dividend suposa la distribució del 80% del benefici net d'Aena de l'exercici anual

Aquest dividend suposa un increment del 69,7% enfront de l'abonat l'any passat (3,83 euros bruts per títol) i la distribució del 80% del benefici net de l'exercici anual. Segons figura a l'ordre del dia, Aena destinarà 975 milions a la distribució del dividend proposat. D'aquesta manera, l'Estat com a màxim accionista del gestor dels aeroports espanyols a través d'ENAIRE amb el 51%, s'embutxacarà més de 497 milions d'euros en dividends pel benefici de 2017, xifra que suposarà uns 200 milions d'euros més que l'any anterior per a les arques públiques.

Des del seu debut al parquet, la companyia va fixar la seva política de dividends al 50% del benefici net de la societat emissora i matriu d'Aena. Amb el dividend proposat, gairebé triplica la retribució del seu primer any a la borsa quan va distribuir un dividend de 2,71 euros bruts per acció.

RATIFICACIÓ DE NOMENAMENTS

Durant la quarta junta ordinària com cotitzada, es votarà també l'aprovació dels comptes i l'informe de gestió corresponents a 2017, exercici que va tancar amb un benefici net de 1.232 milions d'euros, un 5,8% més, i durant el qual va reduir en un 13% el seu deute financer, que puja a 7.156 milions d'euros.

Així mateix, se sotmetrà a l'aprovació dels seus accionistes la ratificació del nomenament per cooptació de Jaime García-Legaz Ponce com a conseller executiu de la companyia; l'exministre Josep Piqué com a conseller independent i del president de Aeroports Espanyols i Navegació Aèria, Àngel Luis Arias Serrano, com a conseller dominical, recull Europa Press.

RENÚNCIA AL 100% DE LUTON

La Junta d'Accionistes arriba després que Aena hagi decidit no exercir el dret de compra preferent sobre el 49% de l'aeroport londinenc de Luton per "no considerar acceptables les condicions econòmiques" ofertes pel seu soci Ardian i, en conseqüència, mantenir el 51% de l'actiu britànic. Encara que no han transcendit els detalls del preu demanat pel fons, que seguirà endavant amb la venda, el 49% de Luton es valorava al mercat en uns 327 milions d'euros.

L'Estat, màxim accionista d'Aena a través d'ENAIRE, s'embutxacarà més de 497 milions d'euros en dividends

La reducció del deute, la millora del dividend, l'alça del transport aeri (+9% als dos primers mesos enfront del 5,5% estimat per Aena per 2018) i la renúncia a prendre el control del 100% de Luton davant un "sobrepreu exigent" -assenyala Renta 4- són aspectes que cal tenir en compte en l'evolució de la companyia, la capitalització de la qual supera els 25.000 milions d'euros (novè valor de l'IBEX per valor en borsa), i cotitza als 167,6 euros per títol (-0,83% a l'acumulat de l'any).

Els analistes financers posen el focus sobre el desenvolupament del nou pla estratègic del gestor aeroportuari -expansió de Barajas i el Prat, optimització de l'àrea comercial, pla immobiliari i internacionalització- per confirmar alguna de les palanques de creixement previstes. A més llarg termini, mostren cautela després d'apreciar una caiguda del trànsit britànic a Canàries aquest any (-2,5%) i davant la incertesa del 'Brexit'. Així, es preveu un descens del 0,6% en l'oferta per a l'estiu des d'aquest mercat per la fallida de Monarch, entre d'altres factors.

En el cas de la internacionalització, s'estudia la possibilitat de crear un vehicle financer en què Aena seria soci industrial amb una participació minoritària per facilitar la seva expansió davant la rigidesa del marc regulador per fer adquisicions majoritàries per la participació de l'Estat, que hauria de ser aprovada pel Consell d'Administració.

El president d'Aena, Jaime García-Legaz, va assenyalar recentment que la xarxa aeroportuària internacional de la companyia és "modesta". "El pla estratègic ha de definir si s'ha de continuar amb el pla internacional, com fer-ho i on", va explicar en una entrevista amb la revista Saba. Aena, primer operador aeroportuari del món, està present en 15 aeroports internacionals a través de participacions directes incloent-hi Luton, del qual posseeix el 51%.

Noticias relacionadas

contador