duty free 20210611105533

Turbulències a Aena. El Senat ha aprovat aquest dimecres l'esmena de Coalició Canària per rebaixar per llei els lloguers dels locals comercials dels aeroports. Ho va fer amb 128 vots a favor, 124 en contra i cinc abstencions.

  • 141,75€
  • -0,18%

Ara, s'espera que el Congrés dels Diputats validi la mesura que, entre altres coses, preveu que Aena renunciï al cobrament dels lloguers dels seus locals entre el 15 de març i el 20 de juny i, des d'aquesta data, ajusti els preus en funció del trànsit real de passatgers.

Aquesta mesura estaria en vigor fins que la gestora aeroportuària recuperi el tràfic de passatgers de 2019, l'últim any previ a la pandèmia, xifra que l'empresa presidida per Maurici Lucena no espera recuperar fins al 2026. Segons informa El Confidencial, fonts consultades reconeixen que aquesta llei tindrà un impacte rellevant en el compte de resultats d'Aena.

Des de Banc Sabadell, els seus analistes reconeixen al seu últim informe que es tracta d'una notícia negativa que "continuarà generant soroll a la companyia i que no té aspecte d'aturar a curt termini en especial si tenim en compte que el pagament de les RMGA es troben judicialitzades en molts casos".

"Més enllà que l'articulació jurídica podria ser discutible (no és habitual que un projecte de llei introduint un element que no està tractat al text original de la Llei/1987) a efectes pràctics si finalment s'aprovés podria suposar un one-off d'una mica més de 200 milions d'euros el 2021 (~1% de capitalització i 7% EBITDA'19), de manera que l'impacte seria reduït", apunten a continuació.

"Pel que fa al futur, si el trànsit continua recuperant-se al ritme actual (-35% vs 2019 a l'agost, que compara amb -41% al juliol i -60,5% al ​​juny) el resultat d'aquestes mesures seria també limitat, però inevitablement canviaria la negociació dels contractes d'Aena amb els seus arrendataris per compensar la menor seguretat al nivell de les RMGA, cosa que, fet i fet, suposaria equilibrarar els ingressos del gestor aeroportuari", conclouen.

Noticias relacionadas

contador