ep archivo - torre de control del aeropuesto de barcelona - el prat
RAFAEL GARCÍA SÁNCHEZ - ENAIRE - Archivo

Aena cau en borsa després que el Govern anunciés aquest dimecres la suspensió del projecte per ampliar l'aeroport de Barcelona - El Prat, que estava valorat en 1.700 milions d'euros.

  • 173,90€
  • -1,02%

"El pacte s'ha trencat per una pèrdua de confiança manifesta, és impossible portar a bon terme un projecte d'aquesta envergadura sense un suport nítid i decidit de la Generalitat", ha afirmat en una roda de premsa d'urgència la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez.

El punt de la discòrdia és l'ampliació de la tercera pista de l'aeròdrom barceloní sobre l'espai natural protegit de la Ricarda, al delta del Llobregat, al qual es neguen tant ERC com els comuns i Unides Podem. La inversió de 1.700 milions estava prevista per al període de 2025 al 2030, amb l'objectiu de fer del Prat un hub intercontinental.

D'altra banda, Aena no podrà cobrar la renda mínima garantida anual (RMGA) de 2020 a Airfoods, cosa que suposa un nou revés en la disputa que manté amb les botigues dels aeroports. Una sentència ha forçat Aena que les rendes mínimes garantides (RMGA) del grup Airfoods s'ajustin als fluxos reals de passatgers a l'aeroport de Santiago de Compostel·la, on explota 4 restaurants.

Els analistes de Bankinter afirmen que es tracta de "males notícies per a Aena, que probablement tinguin avui impacte negatiu en cotització. Pel que fa als ingressos comercials, la nostra valoració ja inclou el pitjor escenari, que quantifiquem en -800,000,000 d'euros i suposaria no cobrar la renda mínima garantida a botigues i restauració entre juny de 2020 i setembre de 2021".

I sobre la cancel·lació del projecte del Prat, assenyalen que "la clau serà veure com afecten aquestes menors inversions en la tarifa regulada aeropotuaria per al proper quinquenni (2022-2026), que hauríem de conèixer durant les pròximes setmanes".

Malgrat aquests factors negatius, mantenen la seva recomanació de comprar, amb una valoració de 155,50 euros, perquè "el principal catalitzador serà la progressiva reobertura econòmica i la conseqüent recuperació del trànsit aeri".

En la seva opinió, "Aena és una bona alternativa d'inversió per tenir exposició a la recuperació del cicle, sense incórrer en riscos excessivament elevats. La seva demanda recuperarà amb força i la companyia presenta una sòlida posició financera".

Noticias relacionadas

contador