ep sncf 20200413094102
SNCF - Archivo

Adif va ajornar a última hora de la tarda del diumenge la signatura prevista per a demà d'aquest dilluns dels contractes amb SNCF i l'aliança entre Trenitalia i Air Nostrum pels quals aquestes dues companyies podran entrar a donar servei en l'AVE espanyol en competència amb Renfe a partir del pròxim 14 de desembre.

La rúbrica es demorarà uns dies, fins que Renfe resolgui els dubtes que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (*CNMC) ha plantejat al seu contracte, amb la finalitat de signar els tres al mateix temps, segons van informar a Europa Press en fonts del sector i van confirmar en fonts oficials d'Adif.

Al principi, la companyia promotora i gestora de la xarxa ferroviària havia convocat per a primera hora del matí d'aquest dilluns la signatura amb els dos nous operadors, atès que els seus contractes i plans de negoci van rebre el 'vistiplau' del '*superregulador' dijous passat.

No obstant això, a última hora de la tarda aquest diumenge, l'acte de la signatura va quedar posposat, segons van indicar aquestes fonts, fins que es pugui formalitzar també amb Renfe.

En el cas de la companyia ferroviària pública, la *CNMC va plantejar dubtes respecte a que el seu contracte amb Adif per a explotar les tres línies AVE que s'obren a la competència compleixi les condicions per a superar els cinc anys de durada establerts per la Llei Ferroviària i sigui de deu anys com el dels futurs competidors.

En concret, el '*superregulador' considera que Renfe, malgrat adjudicar-se el major paquet de freqüències en aquestes línies AVE dels tres en lliça (de 86 circulacions al dia), no escometrà un "substancial increment de serveis respecte als que ja presta actualment".

Aquest fet, al costat del de comptar amb els trens, tenir una imatge de marca i una xarxa comercial "consolidada", i afrontar menys riscos per operar altres serveis i línies, porta a la *CNMC a demanar que el seu contracte es limiti a un període de cinc anys enfront del de deu permès per als dos nous operadors.

Per això, la *CNMC va instar a la companyia a justificar el fet que el seu contracte fora de deu anys, o bé a modificar-ho i fitar-ho a cinc.

Aquesta conjuntura ha portat finalment al fet que la signatura amb els dos operadors nous, que sí que van aconseguir la 'llum verda' del '*superregulador' als seus acords es vegi demorada més enllà de la data prevista per a aquest dilluns, 13 d'abril.

Els acords que SNCF i *Ilsa, la societat de *Trenitalia i *Air *Nostrum, signaran amb Adif són els que els permetran explotar durant un període de deu anys les freqüències de trens amb què van aconseguir fer-se en tres línies d'Alta Velocitat espanyoles. Es tracta de l'AVE a Barcelona, l'AVE a València i el que uneix Madrid i Sevilla.

En concret, es tracta dels denominats acords marc de serveis, els documents en què es concreten, ja amb horaris i característiques, les freqüències que oferiran en aquests AVE, les que van aconseguir l'any passat en el concurs públic promogut per Adif.

Amb la signatura d'aquests acords conclourà el procés obert fa més un any per Adif per a adjudicar paquets de serveis a nous operadors, de manera que puguin així comptar amb uns mesos per a preparar la seva operativa i el seu negoci davant la liberalització del transport de viatgers amb tren en tota la UE al desembre.

En virtut d'aquest procés, l'operadora pública francesa SNCF es va fer amb capacitat per a realitzar cinc circulacions al dia en cadascun de les referides tres línies AVE, mentre que *Ilsa va aconseguir 16 freqüències diàries.

Aquests dos nous operadors ferroviaris preveuen invertir un total de 900 milions d'euros en la seva entrada en el mercat ferroviari espanyol, segons els plans de negoci avançats per les empreses.

No obstant això, mentre SNCF assegura que arrencarà el seu servei quan el mateix dia 14 de desembre, *Ilsa no ho tindrà llest fins a un any després, fins a gener de 2022.

SNCF, EL PRIMER A COMPETIR

En concret, la companyia gal·la invertirà 700 milions a portar a Espanya l'AVE '*low *cost' que ja explota al país veí. L'operadora desembarcarà amb nou trens als quals sumarà altres cinc a partir de 2022.

Es tracta d'unitats de l'actual flota d'SNCF, fabricats per Alstom, amb els quals durant aquest any realitzarà assajos i circulacions de prova per a aconseguir autorització per a circular per les vies espanyoles.

En paral·lel, a través de la filial espanyola *Rielsfera, ha de desenvolupar una xarxa comercial i operativa, i construir la seva imatge de marca.

Del seu costat, Treintalia i Air Nostrum compten amb un compromís del fabricant dels 23 trens que llogarà (*Bombardier) per a realitzar 16 circulacions diàries per les referides tres línies AVE. No obstant això, assegura que no començarà a operar fins a un any després, en 2022, amb una inversió estimada de 200 milions.

D'aquesta forma, durant el primer any de liberalització del sector, l'SNCF serà el primer i únic competidor de Renfe en l'AVE.

No obstant això, la Comissió, en la recent resolució en la qual es va manifestar sobre aquests contractes, també va indicar que els tres operadors podran reduir circulacions sense ser penalitzats en el cas que es donin "causes alienes a la seva voluntat".

D'aquesta forma, la CNMC mostra la flexibilitat amb què aquests nous operadors comptaran en el cas que eventualment el mercat de transport de viatgers amb tren es veiés encara afectat per la crisi o una altra conjuntura quan el pròxim 14 de desembre es liberalitzi.

Noticias relacionadas

contador