ep consejero delegadocepsa pedro miro
EUROPA PRESS - Archivo

El conseller delegat de Cepsa, Pedro Miró adverteix al Govern que certes pujades d'impostos podrien espantar inversors internacionals interessats en empreses espanyoles: "Si volem ser atractius, hem de ser curosos".

Durant una roda de premsa a la conferència internacional del petroli ADIPEC Miró va comentar la recent declaració per part del Ministeri d'Hisenda de la possibilitat d'un tipus mínim en l'Impost de Societats de l'entorn del 18% per a les empreses que estan gravades amb el 30% (entitats financeres i empreses d'hidrocarburs), i va emfatitzar la importància del sector automobilístic a Espanya i la producció per a empreses internacionals.

"Hi ha alguns sectors que som un blanc més fàcil als que incrementar els impostos", va dir Miró. "A més amb mesures així els accionistes es preocupen i ens preocupem nosaltres com a gestors. El nostre accionista té opcions i nosaltres hem de convèncer-lo que som l'opció més atractiva".

LA SORTIDA A BORSA SEGUEIX A L'AIRE

Pel que fa a la sortida a borsa de Cepsa s'ha parlat relativament poc durant la conferència, tant el propietari de l'empresa espanyola, el fons sobirà dels Emirats Mubadala, com Miró han deixat clar que es va prendre la decisió correcta en posposar l'OPV i no vendre a un preu menor de l'estipulat i ha rebut una resposta positiva per part dels inversors potencials.

Segons el fons, el procés de preparació va ser eficaç i eficient però a causa de les condicions inestables del mercat es va decidir posposar-ne el llançament, inicialment previst per al 18 d'octubre. Mubadala ha dit durant ADIPEC, la conferència a Abu Dhabi aquesta setmana, que "mirant cap al 2019, observarem de prop els moviments del mercat i valorarem quin és el millor moment per reprendre la sortida a borsa de Cepsa mentre continuem amb el nostre desenvolupament i creixement".

Un dels efectes del retard de la sortida al mercat ha estat la venda de la seva participació en Medgaz. Cepsa tenia previst vendre el 42,09% de la seva participació en l'empresa a Mubadala per 500 milions d'euros, segons indicava al seu fullet d'OPV. Però amb el retard de la sortida al parquet, la venda també ha estat ajornada.

El gasoducte que connecta Algèria i Espanya, actualment propietat de Cepsa, Naturgy i Sonatrach, anava a formar part de les inversions del fons sobirà àrab un cop les condicions i consentiment s'haguessin complert abans del 31 de març de el 2019.

El que sí que seguirà en peu independentment de l'OPV serà la seva emissió de deute de més de 500 milions d'euros per refinançar el seu deute bancari. A principis d'octubre, Cepsa va anunciar que ja estava negociant amb diferents agències de ràting per portar això a terme. Durant la conferència d’ADIPEC Pedro Miró va confirmar que les negociacions continuaven encara que no hi hagués data encara.

MIRANT CAP AL FUTUR

L'empresa ha repetit les seves previsions per al 2030 en el seu Cepsa Energy Outlook publicat el 2017 de les quals encara destaquen les seves expectatives de la demanda del petroli en el futur. Segons l'informe per 2030 la demanda del petroli s'incrementarà per 10% principalment per a usos petroquímics i transport a grans vehicles.

A més ha comentat que tot i que aquesta demanda està creixent, la inversió en la part upstream de la indústria s'està veient reduïda. Això potencialment podria esgotar reserves i causar una caiguda de preu que podria portar a un període de major volatilitat.

També destaca el seu punt de vista del futur dels cotxes elèctrics. Segons l'informe si el creixement dels vehicles endollables o híbrids creixés en un 50% per a aquest any, tan sols abastarien el 4% de tots els vehicles al país.

La petroliera considera que la clau per al creixement en popularitat d'aquests cotxes és en la millora i el desenvolupament de les infraestructures per a la recàrrega. Projectes que l'empresa està disposada a desplegar.

Cepsa també ha assenyalat l'impacte que pot tenir la nova regulació d'emissions de sofre de l'Organització Marítima Internacional per a 2020 per a l'empresa espanyola que subministra als vaixells amb els diferents tipus de combustible. La petroliera està a l'espera de les decisions que prendran les diferents companyies marítimes, si utilitzar un nou combustible que generi menys emissions o instal·lar dispositius als vaixells que redueixin les emissions sense canviar de fuel.

La pròpia Cepsa ja ha invertit mil milions d'euros a Algesiras dels quals una part està destinada a regular aquestes emissions i respectar la nova regularització de la IMO (per les seves sigles en anglès).

Noticias relacionadas

contador