sanchez iglesias congreso reunion
PSOE

Pablo Iglesias ha revelat després de reunir-se amb el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, al Congrés que el socialista li ha ofert formar un "govern de cooperació". El líder de Podem no ha parlat ja de govern de coalició, com estava fent fins ara, sinó que s'ha referit a un Executiu de cooperació o conjunt, tot i que ha dit que el nom que tingui no importa. "Tinc la impressió que Pedro Sánchez no em menteix i que vol un govern amb nosaltres", ha afirmat Iglesias.

"Compartim que hi ha una majoria social progressista que vol veure'ns col·laborant i governant junts. A partir d'ara Sánchez i jo iniciarem reunions més discretes, donarem forma a una cosa que espero que es pugui traduir en un acord de govern conjunt que pugui donar resposta a les necessitats socials". Aquestes han estat les paraules d'Iglesias, que ha restat importància al nom que es pugui posar al govern que surti de la negociació, perquè "l'important és que sigui plural" i que tingui una "representació proporcional" de les forces polítiques en base dels resultats de les eleccions.

Segons Iglesias, hi ha una majoria social que "vol que ens posem d'acord i veure'ns governant junts". "L'època dels vetos s'ha acabat. No concebo que el PSOE posi damunt la taula cap veto. Nosaltres mai ho faríem", ha remarcat el dirigent morat, que no ha concretat si hi haurà o no ministres de Podem al govern, perquè això és una cosa de la qual encara no s'ha parlat.

"Ara toca negociar un govern sostingut per una base parlamentària àmplia. El nom és el de menys", ha assenyalat Iglesias davant la insistència dels periodistes i ha dit que espera que "les propostes que ens faci Sánchez vagin en aquesta direcció". "L'important són els acords, crec que caminem en la bona direcció", ha conclòs.

"ÉS POSSIBLE L'ENTENIMENT"

Poc després ha estat la portaveu parlamentària del PSOE, Adriana Lastra, que ha sortit a confirmar l'oferta de Sánchez a Iglesias. "És possible l'entesa entre l'esquerra", i per això el president en funcions ha posat sobre la taula la necessitat de "formar un govern de cooperació". En les seves paraules, "aquesta és la millor de les fórmules perquè permet un govern plural, obert, cooperador, incloent, representador de les diferents sensibilitats", i la idea és "anar explorant aquesta possibilitat" durant les pròximes setmanes, durant les reunions que mantindran els dos dirigents i que seran, segons ha confirmat, més "discretes".

Sánchez, ha explicat, "ha tingut la perspectiva de complir el mandat, molt clar, de les urnes, que no és altre que formar un govern progressista". "Hem sortit molt satisfets de la reunió. Hi ha hagut grans coincidències programàtiques", ha remarcat també Lastra, que no ha volgut aclarir tampoc si hi haurà o no ministres de Podem. "No s'ha parlat de noms", ha dit la dirigent socialista, que ha explicat que un govern de cooperació, integrador i incloent "no és una cosa tancada com una coalició", tot i que tampoc ha explicat a què es referia.

Lastra s'ha limitat a insistir que "l'important és voluntat d'acord" de l'esquerra i en formar un govern progressista "com més aviat".

Noticias relacionadas

contador