eleccionesgenerales1

L'última tanda d'enquestes electorals que es publiquen aquest dilluns confirmen el que s'ha apreciat durant gairebé tota la campanya: que el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, no va tenir el seu millor dia a l'hora d'apostar per la repetició dels comicis. El resultat apunta a un bloqueig similar al del 28 d'abril i a empat tècnic entre els blocs de dreta i esquerra.

Així, el 10-N el PSOE serà la força més votada, però la majoria de sondejos que publiquen els principals rotatius de paper i digitals apunten a una victòria amarga: els socialistes es quedarien una mica per sota dels resultats d'abril, amb una forquilla de 120 a 123 diputats.

La tanda de mostreigs demoscòpics denoten també una frenada de l'auge del PP, que es recuperaria fins als 92-95 escons de mitjana, però no arribaria als 100 que li havien donat algunes enquestes. Vox dona la campanada i es col·loca com a tercera força més votada, amb 49 seients, a costa sobretot de Ciutadans, que s'enfonsaria fins als 15 representants. Unides Podem veuria retallada la seva representació fins als 28-31 escons i Més País es faria amb tres representants.

Amb aquests resultats, el bloc d'esquerres sumaria de 147 a 170 escons, enfront de les dretes, la forquilla de les quals aniria de 144 a 166. Aquests números llancen un escenari en què els partits independentistes tornaran a tenir la clau del govern: ERC revalidaria el seu resultat d'abril, 15 diputats, mentre Junts per Catalunya i la CUP es farien amb entre 4 i 6, els primers, i uns 4, els segons.

contador