ep prendes cs urgebatetconvocarmesacongreso para la suspension dediputados presos
Eduardo Parra - Europa Press

La Mesa del Congrés ha decidit suspendre definitivament els diputats catalans independentistes que estan en presó preventiva per la causa del 'Procés' que dirimeix una sala del Tribunal Suprem. Els quatre parlamentaris, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez han estat "automàticament suspesos" de les seves funcions a la Cambra baixa. La decisió ha estat presa amb els vots a favor de PSOE, PP i Cs. Al Senat, el president de la cambra alta, Manuel Cruz, va sol·licitar el 22 de maig un informe sobre la suspensió o no de Raül Romeva.

La notícia es produeix tot just una hora després que arrenqués una reunió de la Mesa que presideix Meritxell Batet. Cap a les onze, els lletrats del Congrés han remès a la taula l'informe jurídic al qual es concloïa que la suspensió dels diputats presos havia de ser "automàtica", després que el Suprem s'inhibís i no realitzés un informe jurídic sol·licitat per l'organisme parlamentari.

El grup de Unides Podem ha estat l'únic vot discordant a la Mesa del Congrés. Han rebutjat la decisió, ja que havien sol·licitat més temps per prendre la decisió, perquè volien estudiar "l'informe dels lletrats del Congrés de manera més detinguda", ha confirmat la presidenta de la Taula, Meritxell Batet.

En una compareixença de premsa, Batet ha defensat que en haver sol·licitat aquest dijous un informe als lletrats del Congrés ha estat la decisió "més prudent, més garantista i la que permetia una decisió amb més seguretat jurídica", després que diferents grups de l'oposició hagin criticat que s'hagi prolongat aquest debat en el temps. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, exigia que els diputats presos fossin suspesos aquest mateix dimarts.

UNA DECISIÓ ASSESSORADA

Batet ha confirmat que la Mesa del Congrés ha decidit declarar "automàticament suspesos en l'exercici del seu càrrec i, per tant, en els drets i deures establerts en el reglament de la Cambra" als quatre diputats presos, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. La pròpia Batet ha confirmat que aquesta decisió es pren en base de l'article 348 bis de la Llei d'enjudiciament criminal, que comprèn aquesta decisió.

Ana Pastor, vicepresidenta de la Mesa, ha considerat que l'informe dels lletrats li ha donat la raó als seients del PP en aquest organisme. L'informe incideix que la suspensió era automàtica des del passat 21 de maig, dimarts, dia en què es va constituir el Congrés dels Diputats i arrencava la nova legislatura. "L'informe no presenta cap dubte", ha tancat.

AL SENAT, TAMBÉ

El Senat ha remès una nota de premsa als mitjans en la qual detalla que el president de la cambra alta, Manuel Cruz, va sol·licitar el passat 22 de maig la elaboració d'un informe en Dret "sobre l'eventual suspensió en la seva condició de senador de Raül Romeva".

UN PARTIT DE TENNIS ENTRE SUPREM I MESA

D'aquesta manera es tanca un primer capítol de la legislatura, que ha tingut lloc durant la mateixa setmana que la seva constitució. Els quatre diputats presos van prometre -amb diferents fórmules- el seu càrrec i van ocupar el seu escó durant la sessió de dimarts passat. La Mesa del Congrés va instar, llavors, a la Sala del Suprem que dirimeix el 'Procés', que realitzés un informe jurídic per conèixer de quina forma aplicar la legislació i què fer amb aquests casos.

No obstant això, la sala que presideix el magistrat Manuel Marchena va defensar que la "configuració constitucional" del Suprem li impossibilitava fer aquest informe i va retornar aquesta competència a la Mesa del Congrés, que va resoldre aquest dijous, després d'una reunió de tres hores, encarregar aquest informe als lletrats del Congrés.

Ha estat aquest divendres quan els lletrats han enviat el seu informe a la Mesa, i d'aquesta manera, tot ha desembocat en la suspensió automàtica dels diputats presos.

Noticias relacionadas

contador