ep miquel iceta psc 20190205201502
David Zorrakino - Europa Press

El líder del PSC, Miquel Iceta ha reclamat al Parlament de Catalunya que "respecti la regla de cortesia bàsica" per la qual ha de ser nomenat senador en substitució a José Montilla, el requisit previ a la seva designació com a president de la cambra alta. "Espero i confio ser designat com pel Parlament com a Senador", ha dit durant roda de premsa des de la Cambra catalana, alhora que ha assegurat sentir-se "molt honrat" per la proposta del president del govern en funcions, Pedro Sánchez.

Sánchez ha proposat el primer secretari del PSC per al lloc que deixarà el popular Pío García-Escudero el proper 21 de maig, durant la sessió de constitució de les Corts de l'actual legislatura. La notícia, que va transcendir aquest dimecres, ha aixecat una gran polèmica i ha suscitat el rebuig de tots els grups parlamentaris de la regió, a excepció de Catalunya En Comú, que ja ha anunciat el seu suport a Iceta.

Durant la seva compareixença, el socialista ha agraït el suport a la líder 'dels comuns' al Parlament, Jessica Albiach. Així mateix, ha reclamat a la resta que reflexionin de cara al ple de dimecres que ve, quan la càmera ha d'adoptar la seva decisió final. Segons la seva opinió, seria un "greu error que el Parlament deixés passar l'oportunitat de fer un català president del Senat".

També ha assenyalat que la decisió de Sánchez és "una mostra del seu tarannà, que fa passos per al diàleg i de la importància que dóna a la qüestió catalana".

Iceta només pot accedir a la condició de senador a través d'una designació del Parlament, ja que no es va presentar a les llistes del Senat de les últimes eleccions generals, per la qual cosa haurà de buscar els suports necessaris perquè la Cambra doni llum verda al fet que sigui senador per designació autonòmica.

La reacció dels partits ha estat donar l'esquena a la designació d'Iceta, que està pendent de la votació dels diputats catalans després que l'actual senador socialista per Catalunya, l'expresident José Montilla, posés el seu càrrec a disposició del partit aquest mateix dimecres. Per ara, tant Ciutadans com PP han assegurat que votaran 'no', mentre els partits independentistes posen pals a les rodes.

ERC ha condicionat el seu suport al rebuig al Congrés al suplicatori que estudia presentar el jutge de la Sala penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, per prosseguir amb el judici del 'Procés'. Mitjançant aquesta fórmula, l'alt tribunal demanarà permís a la cambra baixa per seguir jutjant els presos electes, però no prendrà la seva decisió fins dilluns.

Junts per Catalunya, per la seva banda, ha deixat a l'aire el seu suport i valora retardar la votació parlamentària que ha de ratificar Iceta, prevista per al dia 15, perquè no coincideixi amb la declaració del president de la Generalitat, Quim Torra, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya pel cas dels llaços grocs als edificis públics de la Generalitat durant període electoral.

contador