junqueras turull sanchez actas diputados

El Tribunal Suprem ha fet cas omís al requeriment de la presidenta de la Taula del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet. D'aquesta manera, la decisió sobre si suspendre o no els diputats en presó preventiva pel judici del Procés esdevé una 'patata calenta' entre la Cambra baixa i l'Alt Tribunal.

Entén el Suprem que és la Mesa qui té la competència per decidir què fer amb els parlamentaris que romanen en presó preventiva pel judici del Procés independentista que dirimeix des de fa mesos el magistrat Manuel Marchena.

Els parlamentaris que romanen presos van poder acudir a la constitució de les Corts dimarts passat gràcies a un dispositiu policial que va acompanyar al Congrés Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Josep Turull, mentre que va traslladar Raül Romeva al Senat.

L'INFORME, "INVIABLE"

En una missiva enviada aquest dimecres, Batet demanava a la Sala del Suprem que jutja el Procés un informe sobre l'aplicació als diputats de l'article 384 bis de la Llei d'enjudiciament criminal, cosa que implicaria suspendre'ls en les seves funcions. En una primera resposta del TS, que arriba aquest mateix dijous, l'Alt Tribunal insisteix simplement en què la decisió, l'ha de prendre Mesa.

El Suprem, per la seva banda, es remet a un acte amb data del passat 14 de maig i recorda que la causa penal "seguirà el seu curs" i que és la seva missió "salvaguardar els fins" del procediment. Sobre l'informe sol·licitat per Batet, la Sala ha assenyalat que "la configuració constitucional del Tribunal Suprem fa inviable la seva elaboració".

REACCIONS POLÍTIQUES

Entre les primers espases a reaccionar es troben Albert Rivera i Inés Arrimadas, diputats de Ciutadans, que han utilitzat Twitter per fer la seva primera consideració sobre el comunicat del Tribunal Suprem.

Rivera ha estat contundent. "S'ha acabat, senyor Sánchez i senyora Batet. A obeir al Suprem". També ha tingut paraules sobre les competències de la Taula del Congrés: "Ha de votar avui la suspensió dels diputats presos per donar un cop a la democràcia. Ni un minut més pagant-los un sou públic i permetent que ocupin un escó".

En termes similars s'ha expressat Arrimadas: "Senyora Batet, deixeu-vos d'excuses barates i suspengueu els colpistes. Cada dia que cobren com a diputats és una humiliació a Espanya. La presidenta del Congrés no pot ser l'advocada defensora de Junqueras; ha de fer complir la llei i defensar l'honorabilitat de la càmera".

Batet, en una entrevista publicada aquest dimecres, es va congratular que el PP no secundés al grup parlamentari de Ciutadans, que durant la sessió constitutiva de les Corts, dimarts passat, va demanar a la Mesa del Congrés que interrompés l'acatament dels independentistes catalans.

La presidenta de la Cambra baixa va mostrar la seva sorpresa amb l'actitud de diputats que "ja han estat en situacions similars", davant les queixes per l'acatament dels diputats separatistes. "Els nous poden no saber com funciona, però els que ja hi eren, una mica de més sentit institucional podien haver tingut", va dir en referència a les protestes de Ciutadans.

contador