ep mayor anciano soledad
HUY PHAN - Archivo

L'últim baròmetre de el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha deixat un sabor una mica agredolç. S'havia anunciat una enquesta amb intenció de vot, encara que finalment l'organisme que presideix José Félix Tezanos ha presentat un estudi en el qual es deixa de banda aquesta dada excusant-se en els comicis. Sí que desvetlla què va ser el que va influir als espanyols a l'hora de votar, i també que les preocupacions per les qüestions econòmiques, com les pensions, i per Catalunya es van disparar abans del 10N.

El sondeig, el primer que es coneix després de les eleccions generals, es va realitzar entre el 28 d'octubre i el 9 de novembre. El CIS divideix en aquesta ocasió les dades en dues onades (la primera, de 2.378 entrevistes entre el 28 d'octubre i el 3 de novembre, i la segona, de 2.427 entrevistes del 4 a el 9 de novembre), per deixar clara la influència de la tensió pròpia de la campanya electoral a l'opinió dels enquestats. I el que queda clar és que els mítings i els debats que van protagonitzar els candidats van posar el focus en el tema econòmic.

De fet, la preocupació per les pensions es va disparar abans dels comicis fins a l'11,4%, i va escalar així fins al novè lloc, quan tot just un mes abans se situava al 8,1%. Els problemes d'índole econòmica es van mantenir com el tercer problema més esmentat pels espanyols, encara que va passar del 29,1% d'octubre al 30,4% en aquest baròmetre de novembre. I també va pujar la preocupació pels problemes relacionats amb la qualitat de l'ocupació, fins al 13,3% enfront del 9,9% del mes anterior.

COM VA INFLUIR CATALUNYA A LA VOTACIÓ?

A més d'això, el CIS destaca que la preocupació per la independència de Catalunya va augmentar nou punts (fins al 19%) respecte a l'anterior mesurament després de la sentència del Procés i causa dels disturbis que es van produir contra ella. La independència catalana, que a l'octubre se situava al 10,5%, s'ha convertit ja en el quart problema per als espanyols.

I també el sondeig reflecteix que el 43,9% dels espanyols va acudir a les urnes el 10N influït per la situació catalana, encara que d'ells només un 7,4% reconeixia haver canviat el sentit del seu vot pel que ha passat. La majoria (60,1%) va assegurar que li havia influït en el sentit que havia reforçat la seva intenció de votar el partit pel qual pensava fer-ho, mentre que un 17% deia que li incentivava a participar en les eleccions, tot i que abans tenia dubtes o no pensava votar.

Potser aquesta és la forma que té el CIS de justificar els resultats collits per Vox, que s'ha convertit en la tercera força al Congrés amb els seus 52 escons. Cal recordar que a l'anterior baròmetre situava a la formació que lidera Santiago Abascal com la gran damnificada en preveure uns resultats pitjors que els que vaticinaven altres enquestes. De fet, la col·locava a la cinquena posició i estimava que aconseguiria entre 14 i 21 diputats, res a veure amb els resultats que va aconseguir la formació d'ultradreta.

Noticias relacionadas

contador