• El banc central dels EUA no pujava els tipus dues vegades en un any des de 2006
  • Més enllà del preu dels diners, el mercat se centra ja en com reduirà la Fed el seu històric balanç
federal reserve janet yellen fed peru

Excepte sorpresa majúscula, la Reserva Federal (Fed) decidirà aquest dimecres un increment del preu del diner. Serà el segon de 2017. I no és poca cosa, perquè cal remuntar fins al 2006 per veure el banc central dels Estats Units pujant els tipus almenys dues vegades en un únic any.

Onze anys després, la Fed per fi podrà repetir. Després desterrar del tot les pujades des de mitjans de 2006 fins a desembre de 2015, fa dos anys amb prou feines va elevar els tipus una vegada, un ritme que va mantenir el 2016. Però 2017 va a ser diferent. Al març, la institució presidida per Janet Yellen ja va encarir el preu del diner en un quart de punt, per situar-lo entre el 0,75% i l'1%. I aquest dimecres donarà un pas més addicional, aquesta vegada per portar-lo a l’1-1,25%. El mercat concedeix una probabilitat del 95% a la pujada, amb el qual seria sorprenent que no es produís.

El mercat, de fet, ho té tan assumit que essencialment se centrarà en dues altres qüestions. La primera, les pistes que oferirà sobre la possibilitat de tornar a endurir les condicions monetàries durant la segona meitat de 2017. Al març, les previsions anticipades pels diferents membres de l'entitat recollien en total tres increments dels tipus en el conjunt de l'exercici, de manera que després del de juny encara en quedaria un més, al setembre o desembre. Els inversors, per tant, buscaran la confirmació que els nous pronòstics que la Fed reflectirà aquest dimecres respecten aquest ritme o si, per contra, contemplen algun canvi.

UN 'PROBLEMA' DE 4,5 BILIONS DE DÒLARS

Quant a la segona qüestió, guanya fins i tot en importància a l'anterior. Es tracta de la reducció del voluminós balanç de la Fed. Abans de la crisi, allà per l'arrencada d'agost de 2007, no arribava al bilió de dòlars. Una dècada després, i com a conseqüència de les extraordinàries i consecutives compres d'actius que l'entitat va dur a terme entre 2008 i 2014, arriba als 4,5 bilions de dòlars. I clar, si aquestes descàrregues de compres d'actius, mitjançant els successius QE1, QE2 i QE3, van ser determinants en la gestió de la crisi, ara el que resulta clau és com fer marxa enrere i tornar al balanç a una dimensió més normal.

La Fed publicarà la seva decisió sobre els tipus i les seves noves previsions econòmiques i sobre el preu del diner a les 20 hores. Mitja hora després arribarà la roda de premsa de Yellen

El repte és majúscul, perquè si les compres han omplert el món de diners, ara les vendes poden desbordar de 'paper', en aquest cas de bons, amb el consegüent risc de provocar un enfonsament en el seu preu i originar una nova crisi. Conscient d'aquesta dificultat, per ara la Fed no ha passat de suggerir que podria començar a aprimar el seu balanç a final d'any. El mercat, de nou, buscarà pistes al respecte a la cita de juny.

Això sí, els experts consideren que la Fed es mourà amb molta cura per aquest terreny. "El balanç és la gran qüestió. Encara que probablement no coneixerem un pla detallat aquesta setmana, crec que la Fed està impacient per comunicar les seves intencions al mercat", opina Brian Horrigan, economista en cap d'estratègies macroeconòmiques de Loomis Sayles. I afegeix: "Crec que el moviment per reduir el balanç començarà a final d'any i serà gradual i creixent". Des d'Oxford Economics anticipen que el primer pas podria consistir en deixar de reinvertir els diners procedents dels bons que la Fed té en cartera i esperen aquest moviment pel quart trimestre de 2017.

Encara que l'economia nord-americana tampoc està creixent amb massa, i de fet la Fed només esperava al març un creixement del 2,1% el 2017 -avui actualitzarà les seves previsions-, la veritat és que camina cap el seu vuitè any expansiu consecutiu. I malgrat que tampoc hi ha importants pressions inflacionistes, l'entitat se sent empesa a un progressiu desmantellament de les històriques mesures monetàries adoptades durant la crisi, ja que encara segueixen vigents en forma d'un preu del diner encara sota des d'una perspectiva històrica i d'un balanç que no té precedents.

Per tot això, aquesta vegada la Fed desplegarà tot el seu repertori monetari. Primer, a les 20 hores -hora espanyola- difondrà el comunicat amb la decisió sobre els tipus d'interès. En segon lloc, i a la mateixa hora, publicarà un altre document en el qual inclourà les seves noves previsions econòmiques i sobre els tipus d'interès. I finalment, Yellen tancarà la 'festa' a les 20.30 hores amb una roda de premsa durant la qual oferirà més detalls sobre les decisions i el diagnòstic del banc central dels Estats Units.

Noticias relacionadas

contador