• Però falta per saber si té previst tornar a pujar-los durant els pròxims mesos
  • El procés per reduir la mida del seu balanç també centra l'atenció
cbyellen822e3

Compres moderades a Wall Street, que permeten al Dow Jones a marcar un nou rècord per sobre de 21.300 punts. Els inversors centren ja tota la seva atenció en la reunió sobre política monetària de la Reserva Federal (Fed), que publicarà la seva decisió sobre els tipus d'interès a les 20:00 hora espanyola.

  • 38.522,44
  • -

A més, els membres del banc central s'actualitzaran les seves previsions sobre els interessos i sobre l'economia i la seva presidenta, Janet Yellen, oferirà una roda de premsa a les 20:30 hores. Des de Bankinter, esperen que la Fed retalla lleugerament a la baixa la seva previsió de creixement del PIB per 2017 fins al 2% des de l'anterior 2,1%. També revisarà a la baixa el seu objectiu d'atur fins a una taxa del 4,3% - 4,4% des del 4,5%. "És improbable que toqui la seva actual estimació d'inflació subjacent, ara a l'1,9%. Per descomptat, qualsevol insinuació de Yellen sobre canvis en la grandària del balanç seria una sorpresa, però sembla improbable... excepte relliscada", afirmen aquests experts.

El consens anticipa en un 95% que la Fed pujarà tipus en 25 punts bàsics, fins a la forquilla d’1% - 1,25%. No obstant això, hi ha altres aspectes de la política monetària que també interessen molt al mercat i no estan tan clars. El primer d'ells fa referència a la mida del balanç de la Fed, que és d'uns 4,5 bilions de dòlars i que ha de començar a ser reduït durant els propers mesos.

El mercat vol conèixer els detalls d'aquest programa per reduir la mida del balanç, que segons van mostrar les actes de l'última reunió consistirà en reduccions en la reinversió dels actius que van vencent. Per a això, la Fed anirà establint cada mes les quantitats que s'han de deixar de reinvertir.

Al principi, les quantitats que cal reduir seran baixes, però es preveu que es vagi ampliant cada tres mesos, "durant un període determinat de temps", amb l'objectiu de mantenir un balanç molt més baix dels actuals 4,5 bilions de dòlars. Una altra qüestió interessant serà saber si aquest pla retarda el ritme actual de pujada dels interessos, ja que el consens no té clar si es produirà una altra pujada de tipus el 2017 després de la que previsiblement es realitzarà avui.

Abans de la cita amb la Fed, es publicaran importants referències econòmiques, com les vendes al detall de maig. La previsió és que pugin un 0,1% i que augmentin un 0,2% excloent-ne la partida més volàtil d'automòbils. A més, està previst que la inflació del mes passat mostri un comportament pla, que situï la inflació interanual al 2%.

A l'escena empresarial, Tesla Motors puja amb força i cotitza en màxims històrics després que el milionari Ron Baron, accionista del fabricant de cotxes elèctrics, hagi comentat que el valor pot pujar un altre 50% fins el 2018.

A nivell tècnic, José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía', destaca l’'envolupant baixista' que va dibuixar el Nasdaq 100 divendres passat, cosa que anticipa un comportament negatiu de Wall Street a curt termini. "Aquesta espelma no és la mateixa que presenten ni el Dow Jones ni l'S&P 500, però ja sabem que per experiència l'índex tecnològic acostuma a funcionar molt bé com a índex avançat", explica aquest expert.

En la seva opinió, és convenient vigilar que els índexs novaiorquesos no perdin els suports tècnics situats en els mínims de maig: els 2.352 punts de l'S&P 500, els 20.550 punts del Dow Jones i els 5.568 punts del Nasdaq 100.

En altres mercats, el petroli West Texas cau un 1,3%, fins als 45,86 dòlars per barril. Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,03%, fins als 1.269 dòlars, mentre l'euro es manté pràcticament pla als 1,1204 dòlars. Els analistes de 'Bolsamanía' assenyalen que la possibilitat que la divisa europea es dirigeixi cap als 1,15 dòlars segueix intacta. Finalment, la rendibilitat del bo americà a 10 anys cau fins al 2,201%.

Noticias relacionadas

contador