• El banc central es reunirà els propers 13 i 14 de desembre
  • Janet Yellen creu que l'economia justificarà augments "només graduals dels tipus"
yellen senado 2016 febrero

La presidenta de la Reserva Federal (Fed), Janet Yellen, segueix preparant les expectatives del mercat per a una nova pujada de tipus el proper 14 de desembre. Un any després, el banc central podria tornar a estrènyer el gallet.

Yellen compareix aquest dijous davant el Congrés dels Estats Units. No obstant això, dues hores abans del seu discurs, el banc central ha publicat el comunicat que repetirà davant la Cambra dels Representants, abans de sotmetre's a les preguntes dels membres de la cambra. La presidenta de la Fed ha endurit el seu discurs i s'ha acostat a posicions més hawkish.

Mantenir la taxa de fons federals en el seu nivell actual durant molt temps podria fomentar l'assumpció de riscos excessius

La compareixença d'avui es produeix amb prou feines un mes abans que es reuneixin els deu membres amb dret a vot del Comitè del banc central (FOMC, per les seves sigles en anglès). El mercat cada vegada dóna més per segur un increment del preu del diner, que es manté des de desembre del passat any en l'interval del 0,25% i 0,5%. Així, segons les expectatives de fons federals estimades pel FedWatch de CME, el 90,6% esperava aquest dijous que 2016 acabi amb una pujada de tipus.

Les paraules de Yellen confirmen aquestes expectatives. És més, adverteix que no només és convenient sinó que mantenir la política actual comporta perills per a l'estabilitat financera: "Mantenir la taxa de fons federals (tipus de referència) en el seu nivell actual durant molt temps podria fomentar l'assumpció de riscos excessius i, en última instància, soscavar l'estabilitat financera".

En aquest sentit, la presidenta de la Fed justifica la decisió de mantenir els tipus constants al setembre i al novembre per la "orientació de la política monetària que ha recolzat la millora al mercat laboral aquest any, juntament amb una tornada de la inflació cap a l'objectiu del 2%". Al setembre, recorda que el FOMC va assenyalar que encara que s'havia enfortit la possibilitat d'un augment, de moment preferia "esperar a una prova més del continu progrés cap als seus objectius". El passat 2 de novembre, quan la Fed va concloure la seva reunió de política monetària però en aquest cas sense actualització de previsions ni discurs posterior de Yellen, "el Comitè va considerar que s'havia reforçat la possibilitat d'incrementar els tipus però que seria massa aviat fer-ho abans de tenir evidència addicional del progrés continu cap als objectius".

PUJADES GRADUALS DE TIPUS

La presidenta de la Fed matisa que esperar a més proves "no reflecteix una falta de confiança en l'economia. No obstant això, defensa que el Comitè va considerar que hi havia espai per a més millores en la inflació i al mercat laboral abans de pujar els tipus, destacant que l'economia ha creat en mitjana 180.000 nous llocs de treball entre gener i octubre, una mica menys que l'any anterior però molt per sobre de les estimacions del banc central del ritme necessari perquè el mercat laboral absorbeixi aquesta força de treball. Quant a l'IPC, precisament avui s'ha publicat la dada d'octubre: escala una desena fins a l'1,6%, tal com esperava el consens d'analistes.

Ara, "el FOMC ha de mirar cap a endavant en l'establiment de la política monetària. Retardar els augments dels tipus durant massa temps, podria acabar obligant a ajustar la política de forma relativament abrupta per mantenir l'economia en el marc dels objectius del Comitè", avisa Yellen. La banquera central, que no fa referència en el seu discurs inicial a la victòria de Donald Trump en les eleccions nord-americanes, reitera que la política serà acomodaticia amb el creixement econòmic: "El FOMC continua esperant que l'evolució de l'economia justifiqui augmentar només gradualment els tipus al llarg del temps per aconseguir i mantenir la màxima ocupació i l'estabilitat de preus".

Yellen reconeix que actualment la taxa de fons federals està lleugerament per sota de ser neutral -ni expansiva ni contractiva, nivell per mantenir l'economia en equilibri-, però atès que la política és "només moderadament acomodatícia, el risc de caure darrere de la corba en un futur proper sembla ser limitat, i l'increment gradual dels tipus serà suficient per arribar a una postura neutral en els propers anys".