ep magdalena valeriola sesioncontrolgobiernocongreso
EDUARDO PARRA/EUROPA PRESS

La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, ha afirmat aquest dimecres que el Govern no farà cap llei que de manera "unilateral" estableixi la revaloració de les pensions en funció de l'IPC, ja que la norma legal que es presenti ha de sortir dels acords del Pacte de Toledo i del diàleg social.

"No demani vostè al Govern que faci de manera unilateral una llei, com va fer l'anterior Govern. Es portarà una llei d'acord amb les recomanacions del Pacte de Toledo i del diàleg social", ha subratllat la ministra en resposta a les demandes de la diputada d'Units Podem Yolanda Díaz perquè l'Executiu garanteixi per llei la pujada de les pensions en funció de l'IPC.

Demana a Units Podem que transmeti "confiança, certesa i esperança" en el sistema públic de pensions "i no introdueixi la llavor del dubte"

Durant la sessió de control al Govern del Ple del Congrés, la ministra ha insistit que l'Executiu no canviarà la metodologia que s'ha donat en aquesta matèria i que passa pel diàleg i l'acord en el Pacte de Toledo i amb els agents socials.

Així mateix, ha expressat la seva confiança que les recomanacions del Pacte de Toledo, que no es renoven des de 2011, vegin aviat la llum, i s'ha mostrat convençuda que la recomanació número dos de garantir el manteniment del poder adquisitiu de les pensions, una mesura amb la qual, segons ha dit, el Govern està "totalment compromès".

La ministra ha demanat a Units Podem que transmeti "confiança, certesa i esperança" en el sistema públic de pensions "i no introdueixi la llavor del dubte" perquè això, ha advertit Valerio, només beneficia als que volen "treure partit" del sistema. "Estic defensant el sistema públic de pensions des de fa diverses dècades i crec en ell", ha emfatitzat la titular de Treball.

PODEM: "ELS PENSIONISTES ES MEREIXEN UN PAS MÉS"

Per la seva banda, Yolanda Díaz, d’Units Podem, ha insistit que, malgrat l'acord que ha assolit la seva formació amb el Govern perquè les pensions es revalorin amb l'IPC el 2018 i 2019, els pensionistes "es mereixen un pas més": el seu dret que aquesta mesura es garanteixi per llei.

"Les pensions, la Seguretat Social, no han estat les causants de la crisi, sinó que han esmorteït la crisi. Els que han causat la crisi són els banquers. Poseu-vos al costat dels pensionistes", ha dit Díaz a Valerio. La diputada d'Units Podem ha reiterat, a més, les demandes del seu grup per millorar el sistema de pensions, entre elles la derogació de les reformes laborals, la pujada del salari mínim interprofessional, i la supressió de l'anomenat factor de sostenibilitat.

MÉS TEMPS PER NEGOCIAR

Hores després de la sessió de control, el Pacte de Toledo ha decidit desconvocar la reunió prevista per a aquest dimecres al Congrés per tal de donar més temps a la recerca d'un acord per a la recomanació dedicada a la garantia del poder adquisitiu i la revaloració de les pensions.

Segons han informat fonts de la comissió, els grups havien estat treballant durant aquests dies previs a la reunió en les dues recomanacions que, fins ara, estaven a sobre de la taula de la comissió. No obstant això, en veure els grups que era difícil tancar un acord, han decidit donar-se més temps per estudiar les propostes i acostar postures.

Fins aquest dimecres, sobre la taula de la comissió que presideix la diputada popular Celia Villalobos es trobaven dues propostes per a aquesta recomanació, una presentada per Units Podem i una altra, pel PDeCAT, recolzada pel PP. Les dues esmenten que la pujada de pensions s'ha de fer tenint en compte l'IPC i altres factors, com ara la productivitat, la pujada dels salaris o el PIB, encara que de forma diferent.

Noticias relacionadas

contador