• Els operadors busquen referències més enllà dels riscos polítics a Catalunya per apuntalar l'euro
  • La lliura consolida les recents pèrdues, però no s'enlaira des de mínims de tres setmanes
money euros cash

Consolidació al mercat de les divises. L'euro i el dòlar es troben encapsulats en estrets rangs contra els seus principals rivals, mentre els operadors busquen referències a la política monetària que els ajudi a superar la crisi política a Catalunya. La moneda comunitària consolida les recents caigudes, a causa de la prima de risc polític que s'acarnissa a Espanya, i es manté al voltant dels 1,17500 dòlars, després de caure fins a mínims de cinc setmanes dimarts, per sota dels 1, 1700 dòlars.

Els inversors s'encomanaran aquest dimarts la publicació de les actes del Banc Central Europeu (BCE), en la qual buscaran la confirmació que durant la reunió d'octubre el president de l'entitat, Mario Draghi, detallarà el camí a seguir per a la normalització de la seva política monetària a l'Eurozona. "Si és així, l'euro hauria de trobar suport i els operadors obtindrien una raó per impulsar el seu canvi contra el dòlar", assenyala Kathy Lien, analista de BK Asset Management.

L'euro encara pot seguir notant els efectes de la crisi institucional a Espanya

L'experta de la companyia d'inversió amb seu a Nova York, però, avisa que "l'euro encara pot seguir notant els efectes de la crisi institucional a Espanya, encara que a mesura que s'acosti la reunió del BCE de la setmana vinent, les compres impulsaran la moneda".

Pel que fa al dòlar, la sessió de dimecres va deixar molt bona boca, gràcies a una bateria de favorables dades macroeconòmiques als EUA. Després de la bona dada publicada el dilluns sobre el sector manufacturer (l'ISM de setembre va superar àmpliament les estimacions), s'han publicat dades sobre l'activitat al sector serveis, que suposa dos terços de l'economia nord-americana. I una altra vegada, l'ISM serveis ha tornat a superar àmpliament les previsions, en repuntar al setembre fins a 59,8, quan s'esperava una lleugera pujada fins a 55,5 des de 55,3. La reacció del dòlar no es va fer esperar i encara manté part dels seus guanys contra el ien i el franc suís.

Lien espera que l'atenció viri cap a les dades del mercat laboral del mes de setembre que es publiquen aquest divendres, però aposta perquè la moneda nord-americana subjecti els seus guanys fins llavors. El consens apunta que la creació de llocs de treball se suavitzarà fins a 96.000 des de 156.000, a causa del impacte dels huracans. Com a avançament, avui s'ha publicat la dada d'ocupació de la consultora privada ADP: el consens esperava 125.000 llocs de treball, enfront dels 228.000 d'agost (s'han revisat a la baixa des de 237.000), i finalment la dada ha estat lleugerament més positiu ( 135.000).

LA LLIURA, PENDENT DEL BOE

Enfront de la lliura, però, el dòlar no ha pogut allargar la seva figura i la moneda britànica li planta cara després de les caigudes durant les últimes tres sessions. Dimecres va revertir part de les seves pèrdues, gràcies a l'informe ISM del sector serveis. I aquest dijous, els inversors monitoritzaran les intervencions dels membres del Comitè de Política Oberta del Banc d'Anglaterra, Andy Haldane, i Ian McCafferty.

Com que el segon és un "conegut falcó", "els mercats se centraran en el primer, abans de la reunió del banc central del proper mes, durant la qual esperem que es produeixi un increment dels tipus", comenten experts de Danske Bank. "Els mercats han fixat una probabilitat d'una alça del 80% en el preu de la lliura", assenyalen des de l'entitat danesa.

Noticias relacionadas

contador