ep el secretario general de ugt pepe alvarez 20200828100703
ugt - Archivo

El secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, s'ha mostrat contrari a restringir l'aplicació d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) a determinats sectors i veuria "més apropiat" que, enlloc d'aquesta mesura, es restringissin o vigilessin les causes associades a aquests procediments.

"El Govern hauria de dir clarament per què vol restringir els sectors (...). En aquests moments, restringir els sectors no és gens fàcil, però escoltarem la proposta del Govern", ha apuntat.

Álvarez, en declaracions a la cadena SER, s'ha mostrat a més partidari de mantenir els ERTO sense terminis, ja que posar dates determinades, quan la pandèmia no en té, "generarà que alguns negocis tanquin quan haurien pogut mantenir-se". Així doncs, quan comenci la negociació per prorrogar els ERTO al setembre, Álvarez creu que caldrà revisar-los, analitzar "si val la pena" mantenir els de força major, i garantir que la quantia de la prestació per als treballadors inclosos en aquests procediments no baixa del 70% al 50% després de sis mesos.

"Volem mantenir les actuals percepcions i que no baixin al 50% per als qui portin més de sis mesos cobrant-la. En el cas màxim, un treballador amb un familiar al seu càrrec pot arribar a cobrar 1.200 euros al mes, la mitjana està per sota dels 1.000 euros, i baixar aquestes percepcions no generaria un mínim vital per a les persones que en aquests moments estan en un ERTO", ha advertit.

Respecte a l'opinió de la ministra d'Assumptes Econòmics i vicepresidenta tercera del Govern, Nadia Calviño, que caldria caminar cap a un ERTO de tipus alemany, associat a la formació dels treballadors, Álvarez ha assenyalat que aquesta mateixa posició és la que han defensat els sindicats des de fa quatre anys.

"Però el Govern ens ha de dir d'on traurà els recursos i com donarà aquesta formació als treballadors que estan en ERTO. Teòricament és una solució perfecta i nosaltres ens hi apuntem, però no volem generar expectatives que després no es compliran", ha dit. En aquest sentit, el dirigent sindical ha subratllat que ara mateix hi ha "milions de treballadors" a l'atur que no tenen la possibilitat d'accedir a cursos formatius.

"Pensar que ara hi ha una vareta màgica perquè uns altres que estan en ERTO tinguin l'opció d'entrar en un sistema de formació em sembla irreal avui dia. Una altra cosa és que arribem a un acord. Nosaltres vam proposar, governant Mariano Rajoy, un fons, com el fons alemany, perquè els ERTO, en una situació no de pandèmia, sinó normal, continguin l'obligació dels treballadors de formar-se", ha explicat.

ES NECESSITA L'ACORD AMB LA CEOE PER A LA LLEI DEL TELETREBALL

D'altra banda, preguntat per la futura llei del treball a distància, una altra de les negociacions que es reprendran al setembre, Álvarez ha afirmat que l'últim esborrany de l'avantprojecte remès pel Govern conté "avanços positius", però ha criticat que se'n delimiti l'aplicació al sector privat, i que hauria d'incloure també al sector públic.

El líder d'UGT ha assegurat que aquesta llei ha de fer-se d'acord amb la patronal, i per això ha demanat a la CEOE que "faci un esforç" per arribar al consens. "És molt important fer aquesta llei amb el compromís de la patronal per a establir unes bases sòlides i poder regular aquesta matèria, a partir de la llei, als convenis col·lectius", ha afegit.

Álvarez no ha volgut entrar en quins aspectes separen a sindicats i empresaris de l'acord (un d'ells és la definició del que s'entén per treball a distància de caràcter regular) i ha insistit que tant la patronal com els sindicats han de tenir en compte que serà una llei "de llarg recorregut" i que no té a veure només amb la pandèmia.

Noticias relacionadas

contador