cbluigi di maio short

Luigi di Maio presentarà la seva renúncia com a líder del Moviment 5 Estrelles. Així ho confirmen tant Reuters com diferents mitjans italians, que asseguren que la marxa del màxim responsable del partit anti-establishment es produiria en un intent d'aturar l'onada de desercions al Parlament que ha posat en escac la majoria del govern format pel M5S i el Partit Demòcrata, que presideix Giuseppe Conte.

La incertesa amenaçarà de nou Itàlia si al final es confirma la marxa de Di Maio. Com apunten diversos experts, la decisió pesaria sobre la fràgil coalició, que s'ha vist embolicada ja en diverses polèmiques i enfrontaments per temes com els impostos o la reforma judicial. La convulsió en el si de l'M5S, que pot patir una important derrota en les eleccions regionals de diumenge que ve a Emília-Romanya i a Calàbria, són un senyal que les possibilitats que s'avancin les eleccions aquest any van en augment.

No obstant això, no s'espera que la seva renúncia faci caure el govern, però sí posaria encara més en evidència les profundes divisions en el si del Moviment 5 Estrelles, que és el més gran de la coalició governant i que s'ha vist afectat per les desercions (superen la vintena) i per la caiguda en les enquestes. I és que encara que el M5S va obtenir el 32,7% dels vots en les eleccions de 2018, guanyant 227 dels 630 escons de Parlament italià, des de llavors la seva popularitat ha caigut en picat i els últims sondejos donen al partit un suport del 15,9%.

Di Maio, que també és ministre d'Exteriors, ha convocat els ministres del partit a una reunió aquest dimecres al matí, segons La Repubblica, en el que s'ha interpretat com el pas previ per anunciar la renúncia com a líder de l'M5S però no com a ministre. Les fonts que han filtrat la notícia han assenyalat, de fet, que la marxa del dirigent podria donar-se a conèixer durant la tarda en una reunió del partit.

I si és així, Vito Crimi, un important diputat del partit, o el Ministre de Justícia Alfonso Bonafede podrien convertir-se en el líder provisional del Moviment 5 Estrelles, segons el diari La Stampa.

El primer ministre Giuseppe Conte ha dit que respectarà qualsevol decisió que prengui el seu ministre de Relacions Exteriors. "Estic segur que ho faria amb gran responsabilitat", ha assenyalat en una entrevista amb la ràdio italiana RTL, i ha declinat a fer més comentaris al respecte. Per la seva banda Nicola Zingaretti, líder del Partit Demòcrata, s'ha negat a parlar dels rumors sobre la imminent renúncia de Di Maio, ha informat l'agència de notícies Ansa.

Segons els experts de Rabobank, la marxa de Di Maio no ha d'acabar necessàriament en noves eleccions. "Cap dels dos partits de la coalició de govern té grans incentius per convocar eleccions anticipades", a la calor dels resultats que anticipen les enquestes. El Partit Demòcrata colliria un 18,9% dels vots (enfront del 18,8% dels anteriors comicis), mentre que l'M5S hauria de conformar-se amb el 15,9% (durant les últimes eleccions en va aconseguir un 32,6%). La Lliga, per la seva banda, guanyaria amb un 32% dels vots (el 2018 va ser recolzat pel 17,3% dels votants)

"El major perdedor si hi ha noves eleccions seria l'M5S i el major guanyador seria la Lliga, mentre que el PD més o menys no veuria cap canvi", diu Rabobank, que no creu que el Partit Demòcrata "pugui cooperar amb La Lliga mai" .

TRAJECTÒRIA DE L'M5S

El Moviment 5 Estrelles va formar coalició inicialment amb la Lliga de Matteo Salvini, un partit d'extrema dreta amb el que tenia poques coses en comú. No obstant això, davant els nombrosos desencontres que van culminar amb la marxa de Conte, després de promoure la Lliga una moció amb la qual buscava l'avançament electoral, l'M5S va sorprendre en aliar-se amb el Partit Demòcrata (PD) d'esquerra el passat mes de setembre, i vsa aturar així la possibilitat d'una nova cita a les urnes.

Di Maio es va mostrar llavors una mica escèptic sobre la possibilitat d'unir-se al PD però, amb molts dels legisladors del seu partit en contra d'unes noves eleccions, al final va ser persuadit pel fundador del Moviment 5 Estrelles, Beppe Grillo, perquè accedís a la coalició.

Des de llavors les tensions dins de l'M5S no han fet més que augmentar, alimentades encara més per la percepció que Di Maio no ha aconseguit compartir el poder fora del seu cercle íntim d'assessors. Els crítics carreguen contra el seu estil de lideratge autocràtic, en haver assumit els càrrecs de ministre de Relacions Exteriors i líder del partit al mateix temps.

Noticias relacionadas

contador