ep donald trump rompeacuerdoparis
EUROPAPRESS

El primer conjunt de sancions sobre l'Iran procedents dels Estats Units ha entrat en vigor a primera hora d'aquest dimarts en virtut de l'ordre executiva signada per Donald Trump. Aquestes sancions es dirigeixen a transaccions financeres que involucren dòlars nord-americans, el sector automotriu iranià, la compra d'avions comercials i els metalls, incloent-hi l'or.

A principis de novembre s'imposaran més sancions nord-americanes, en aquest cas contra el sector petrolier i el banc central de l'Iran.

En un tuit publicat per Donald Trump a primera hora d'aquest dimarts, el president dels Estats Units ha dit que la restauració de les sancions significa que "qualsevol que faci negocis amb l'Iran NO farà negocis amb els Estats Units". "Demano ni més ni menys que la PAU MUNDIAL!", ha escrit Trump.

Les dures sancions econòmiques sobre la República Islàmica no són compartides pels aliats europeus. La Unió Europea (UE) ha manifestat la seva intenció de seguir amb l'acord nuclear de 2015, acord que els Estats Units va abandonar el passat mes de maig.

El president iranià, Hassan Rohani, ha concedit una entrevista amb motiu de l'entrada en vigor de la sancions i s'ha mostrat en certa manera partidari de negociar amb Donald Trump, tal com li va demanar el mateix president dels Estats Units. No obstant això, Rohani ha precisat que primer Trump ha de demostrar "que és algú de paraula" i que hauria de tornar al marc de l'acord nuclear de 2015. Així mateix, ha assenyalat que negociar "mentre una de les parts està imposant sancions no té sentit".

El petroli està pujant a aquestes hores un 1%, de la mateixa manera que es va revalorar la passada jornada. La previsió d'una reducció de producció per part de l'Iran pesa al mercat i està tenint el seu impacte immediat en el preu del cru. El barril Brent cotitza ara als 74,83 dòlars (+1,44%) i el West Texas suma un 1,01% amunt (69,71 dòlars).

Noticias relacionadas

contador