cb tregua china eeuu

Les amenaces de la setmana passada de la Xina als EUA es faran realitat. Pequín ha anunciat que prendrà represàlies sobre els productes nord-americans i imposarà aranzels, entre altres, als automòbils. Amb aquesta notícia, els mercats s'han girat cap al costat de les pèrdues. La setmana passada, la treva entre els dos països es va trencar.

"La Xina té munició per defensar-se", assegura. Aquests nous aranzels seran d'entre el 5% i el 10% i començaran a implementar-se en dos lots, un a partir de l'1 de setembre i un altre a partir del 15 de desembre. A més, reprendrà els aranzels del 25% sobre els automòbils nord-americans.

Aquest mes, els dos països van acordar retardar la imposició d'aranzels fins a mitjans de desembre i reprendre les converses durant les pròximes setmanes. Un anunci que es produïa després de la treva pactada entre els EUA i la Xina a finals de juliol. No obstant això, el passat 15 d'agost, el govern dels EUA va trencar la treva acordada amb la Xina en anunciar que imposarà un aranzel del 10%, d'aproximadament 300.000 milions de dòlars.

L'anunci es produeix enmig de dues grans cites aquest cap de setmana: Jackson Hole i el G7

Llavors, la resposta del president Xi Jinping no va trigar a arribar. Va amenaçar al seu homònim nord-americà, Donald Trump i va assegurar que el país hauria de prendre les mesures necessàries. El Ministeri de Finances va dir que els aranzels dels EUA violaven el consens aconseguit pels líders de dos països i es desviaven del camí correcte per resoldre disputes mitjançant negociacions.

Ara, el Ministeri de Comerç xinès ha redactat un comunicat en què ha anunciat la seva decisió. "Les mesures dels EUA han portat a una contínua escalada de les friccions econòmiques i comercials xinesa-nord-americanes, que han perjudicat enormement els interessos de la Xina, els EUA i altres països, i també han amenaçat seriosament el principi del lliure comerç". Per a la Xina, "la cooperació és l'única opció correcta".

Els mercats han reaccionat ràpidament a les notícies de Pequín, que han revifat les preocupacions sobre les dues economies més grans del món. Els futurs nord-americans han caigut juntament amb els rendiments del Tresor i els preus del petroli. Les monedes relacionades amb els mercats emergents i les matèries primeres també es tenyeixen de vermell. "El major temor per als mercats és ara la reacció contrària de Trump", apunten en ThinkMarkets.

Per si fos poc, l'anunci es produeix enmig de dues grans cites aquest cap de setmana. Els banquers centrals es reuneixen a Jackson Hole i els líders del G-7 es preparen per a la trobada a França.

Noticias relacionadas

contador