1644417237 nxtgen formacion empleos futuro

El salari es manté com a principal motiu per voler canviar de feina, però la conciliació i la flexibilitat horària es valoren més que abans. Tot i que segueix per sota de nivells prepandèmia, la predisposició a començar en una nova feina augmenta: el 17% de la població activa es planteja canviar d'ocupació als propers mesos enfront del 15% de l'any passat. Els joves i les dones són els perfils més predisposats.

Així es desprèn de l'últim informe dut a terme per InfoJobs sobre la intenció de canvi d'ocupació, que després del descens produït durant l'època de més restriccions, ha augmentat dos punts percentuals respecte al 2021 i se situa només tres punts per sota de les xifres de juny del 2020.

Pel que fa a les raons que porten els espanyols a voler canviar de feina, guanyar més diners segueix sent el principal factor mobilitzador i el 51% dels professionals assegura que canviaria de feina a canvi de tenir un salari més elevat.

Tot i que la meitat dels treballadors que tenen previst canviar de feina ho faran motivats per un salari més elevat, en comparació amb els resultats de l'any passat, els que buscaran una nova feina tenen més en compte altres aspectes. En concret, la conciliació es valora més que el 2021 a l'hora de canviar de feina i passa del quart al segon lloc del rànquing, amb un 31% de les mencions, el mateix percentatge que obté a treballar en projectes motivadors. També la flexibilitat horària (27%) guanya pes respecte de l'any anterior i ocupa la quarta posició. El top 5 el completa l'ampliació de competències i continuar aprenent, amb un 25% de les mencions.

La possibilitat de teletreballar, que el 2021 va ser un dels motius més esmentats per canviar de feina, amb un 24%, baixa aquest any fins al 14%, i també perd pes la localització del lloc de treball, que passa del 28% al 12%.

A més, l'informe destaca que hi ha una relació directa entre l'edat i el canvi d'ocupació: el 37% dels professionals entre 16 i 24 anys i el 31% dels de 25 a 34 anys pretenen canviar de feina a curt termini. En canvi, pràcticament la totalitat dels més grans de 55 anys descarten aquesta possibilitat.

Segons les diferents tipologies de treballadors, trobem quatre perfils de treballadors: el vocacional, el conservador, l'acomodat i l'inconformista. En aquest sentit, els treballadors inconformistes, amb gairebé el 30% de mencions, són els que estan més predisposats al canvi d'ocupació, cosa que té sentit atès que és el segment que més joves aglutina, per davant de conservadors (18%) i vocacionals. (15%). En canvi, els acomodats són els que menys s'ho plantegen (11%).

Per gèneres, les dones són les que més es plantegen canviar de feina, amb un 20% enfront del 15% dels homes. Pel que fa a la intenció d'abandonament, elles també mostren més predisposició a deixar la feina, però buscant un altre lloc de treball de manera immediata (13% enfront del 7% d'homes).

En aquest sentit, prenent com a base la població ocupada que té intenció d'abandonar la feina, un 8% preveu abandonar-lo sense encadenar-lo amb un altre. Si tenim en compte aquells que deixarien el seu lloc de treball per buscar-ne un altre, encara que de manera selectiva, la xifra puja al 24%. En canvi, el 66% no es planteja deixar-ho, si no té cap altra oferta.

El salari és l'aspecte més rellevant per a totes les franges d'edat, encara que obtenen els percentatges més grans entre els joves, amb el 59% de les mencions tant en el segment de 16 a 24 anys com en el de 25 a 34 anys. Segons va creixent l'edat de la població activa, cobren pes altres motius com l'estabilitat laboral (22% de les mencions al grup de 55 a 65 anys), que també valoren especialment els perfils acomodats. Els inconformistes donen importància a rebaixar el nivell d'estrès, mentre que els vocacionals destaquen la possibilitat d'ampliar els coneixements i conservadors canviar de sector o teletreballar.

El salari també és l'aspecte més rellevant per als ingressos inferiors a 1.000 euros (un 65% de les mencions), mentre que els que guanyen entre 1.000 i 1.500 euros se centren més en el creixement professional i sortir d'un ambient tòxic. Els que cobren entre 1.500 i 2.000 euros valoren tenir un horari millor i menys estrès i els de més de 2.000 euros treballar amb persones inspiradores.

contador