ep cuatro torres madrid
EUROPA PRESS - Archivo

La crisi de la Covid i la creixent tendència al teletreball han provocat que la inversió en oficines a Espanya s'hagi reduït un 45% interanual durant els nou primers mesos de l'any. En concret, s'han fet operacions per valor de 1.500 milions d'euros, dels quals 950 milions han tingut a Madrid com a destí. És a dir, més del 60% de la inversió en oficines s'ha produït a la capital.

Madrid ha viscut una circumstància poc habitual, amb cinc operacions que superen els 100 milions i que acumulen el 58% del total invertit a la capital, segons les dades de la consultora immobiliària CBRE (les xifres del tercer trimestre són encara provisionals).

La situació a Barcelona és molt diferent, amb 17 operacions i una inversió mitjana de 21 milions. No obstant això, no s'ha tingut en compte la venda de dos edificis a la ciutat comtal per part d'Immobiliària Colonial al fons Curzon Capital, en una transacció de la qual es desconeixen les xifres. Es tracta d'un immoble situat al districte de les Corts i un altre edifici situat a la plaça Europa.

"Tant a Madrid com a Barcelona hi ha pocs processos de venda oficialment al mercat, però són suficients per constatar que l'alt interès que existeix en immobles ben situats continua intacte", remarca la directora de Recerca de CBRE España, Lola Martínez Brioso. A més, destaca que els preus "no estan sofrint correccions respecte al període pre-Covid".

No obstant això, "sis mesos després de la irrupció de la Covid, la incertesa que domina l'escena ha mogut als inversors a prendre posicions clarament més cauteloses", lamenta Martínez Brioso. Aquesta situació provoca que les operacions triguin a tancar-se i que els inversors internacionals hagin reduït les seves inversions davant la impossibilitat de veure els immobles. En 2019, els inversors estrangers van representar el 75% i han caigut al 68% el 2020.

MILLORA EL MERCAT DE LLOGUER D'OFICINES

CBRE sosté que el mercat de lloguer d'oficines ha mostrat "una certa reactivació" des de juny, quan va finalitzar l'estat d'alarma. Tant és així que el nombre de demandes per a entrar en un espai d'oficines va augmentar un 30% al juny en comparació amb el mateix mes de l'any passat. Al juliol va romandre pràcticament igual i, amb dades de només la primera setmana de setembre, és un 30% inferior a la mateixa setmana del 2019.

Malgrat que el teletreball ha arribat per a quedar-se, la previsió és que Madrid registri unes xifres de contractació en el tercer trimestre superiors a les del segon, superant els 70.000 metres quadrats. Aquest impuls es deu a diverses operacions realitzades pel sector públic, que s'han tancat aquest estiu o estan a punt de fer-ho. Si es compleix aquesta expectativa, es tancarà setembre amb 240.000 metres quadrats contractats l'any, un 55% per sota dels registres de 2019.

A Barcelona, el mercat d'oficines continua acusant una falta d'oferta de qualitat. Fins a aquests moments, la contractació es recolzava en els pre-lloguers, però en el context actual les empreses no s'atreveixen a prendre decisions a mesos vista. Així i tot, el seu atractiu al mercat internacional fa que coexisteixin diverses operacions de grans dimensions que, "si aconsegueixen tancar-se abans de final d'any podrien alterar la foto substancialment".

El teletreball ha crescut notablement des que es va desfermar la pandèmia, però CBRE considera que, quan s'hagi superat aquesta situació anòmala, es recuperarà la normalitat a les oficines. "La Covid està portant la polarització del mercat a l'extrem, a l'espera d'una vacuna que restableixi la confiança de consumidors i empreses", apunta Martínez Brioso. "Les formes de treball acceleraran el pas en el procés de transformació en el qual ja es trobaven abans de la pandèmia", conclou.

Noticias relacionadas

contador