• Ha participat en la VI Trobada EFPA d'Assessors Financers a Sevilla
ep ministroeconomia pedro solbes
EUROPA PRESS

Pedro Solbes, que va ser ministre d'Economia i Hisenda d'Espanya entre 2004 i 2009, llança un missatge a Itàlia: "Complir les obligacions de la Unió Europea calma els mercats". L'aprovació dels pressupostos de Roma per 2019 a Brussel·les tindrà un impacte als mercats, però, a última instància, creu, "és un cert xoc de trens que no arribarà a més".

Formalment, la Comissió Europea ha d'aprovar els documents que s'envien des de Roma. "No s'està produint i no es produirà per ara", preveu l'expolític del PSOE, perquè "depèn de la convicció dels arguments d'una i altra part". A mitjans d'aquesta setmana, la Comissió Europea va tornar els comptes del govern italià per no ajustar-se a les normes del pacte d'estabilitat i li va donar tres setmanes a Itàlia per presentar altres pressupostos per l'any vinent.

Segons Solbes, que ha participat en la VI Trobada EFPA d'Assessors Financers a Sevilla, "s'hauria d'arribar a un cert acord" entre Roma i Brussel·les, i "previsiblement, s'arribarà" tot i el soroll al mercat i a les institucions comunitàries.

Amb la seva negativa, "Brussel·les està dient que fa anys que estem prenent decisions per formar un sistema global més eficient amb el vistiplau de tots", i un país com Itàlia no pot, ni hauria de, tirar per enrere aquest procés, creu Solbes, que també va ser comissari europeu d'Afers Econòmics entre 1999 i 2004.

L'exministre, que valora el context actual com "més estable del que sembla" malgrat tot, ha posat l'exemple d'Espanya per il·lustrar la possible solució a Itàlia: "Cenyir-se a les obligacions europees ha estat durant els últims anys un calmant per als mercats".

Davant el fastig actual que regna en moltes capes de la societat europea i que ha empès a l'alça els moviments polítics nacionalistes i xenòfobs al centre i al nord del continent, Solbes demana "seguir avançant en el procés europeu, fer més eficients les preses de decisions i aproximar més els ciutadans a la Unió Europea", sobretot en vigílies de les properes eleccions europees, que se celebraran el 2019.

Noticias relacionadas

contador