ep archivo   el presidente del gobierno pedro sanchez en una sesion de control al gobierno en el
A. Pérez Meca - Europa Press - Archivo

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dijous en una entrevista a la Cadena SER que Espanya plantejarà una rebaixa del 21% al 5% en l'IVA del gas a partir d'octubre i fins al 31 de desembre, i no descarten estendre la mesura més enllà.

Sánchez ha insistit que el Govern "tractarà sempre de protegir la classe mitjana treballadora" i que el seu deure és proporcionar certesa davant de la "incertesa" que genera la guerra d'Ucraïna. Per això ha plantejat aquesta rebaixa a l'IVA del gas.

El president del Govern ha dit que vol que la "factura dels ciutadans sigui menor després d'haver-se disparat com a conseqüència de l'alça de preus", ha insistit a l'entrevista. "La idea és que hi hagi justícia fiscal, un repartiment equitatiu de les conseqüències de la guerra de Putin", ha remarcat el cap de l'Executiu.

Sobre la guerra la d'Ucraïna, Sánchez ha reconegut que avui no sembla que la via diplomàtica s'hi imposarà. I també s'ha referit als problemes de subministrament de gas a Europa, confirmant que "no contempla" retallades a Espanya.

"No contemplem restriccions de cara al gas per a aquest hivern. El context és molt incert, però tenim una situació més segura que altres països", ha dit. Precisament en aquest punt fa diversos dies que inssisteix la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que ha dit en repetides ocasions que "no hi haurà talls d'electricitat aquest hivern" a Espanya i ha descartat que es decreti un racionament d'energia.

Sánchez també ho ha fet, i ha aprofitat per defensar la gestió del seu executiu per aconseguir posar en marxa l'anomenada 'excepció ibèrica', amb què s'ha topat el preu del gas que es fa servir per a la generació elèctrica, encara que això no ha evitat que els espanyols hagin pagat a l'agost la factura de la llum més cara de la història.

També ha aprofitat l'entrevista per tornar a carregar el PP. I és que creu que les coses "serien molt més fàcils" si el principal partit de l'oposició els recolzés en les mesures de bé comú, com en els descomptes i els abonaments gratuïts que arriben aquest dijous al transport públic.

Alhora, ha llançat un missatge a la patronal, a la qual ha demanat que "posi de part seva" per donar certesa a l'economia, "que té les seves fortaleses". "El Govern està posant de part seva. Estem entre les quatre principals economies europees que més recursos està posant a disposició dels ciutadans", ha destacat Sánchez, que ha dit que s'han posat sobre la taula més de 30.000 milions d'euros, 2 punts del PIB, a ajudes fiscals, rebaixes d'impostos, etc.

Noticias relacionadas

contador