ep franciaitalia- partidole pensumala iniciativasalvinicrearnuevo grupola eurocamara
Julien Mattia/Le Pictorium Agenc / DPA - Archivo

Els nacionalistes han guanyat les eleccions europees a països clau, però els partits europeistes seguiran governant Europa encara que, com s'esperava, caldrà una coalició més àmplia per aconseguir tirar endavant les mesures, que es nodrirà de l'auge dels liberals i dels Verds. El Partit Popular Europeu ha estat el guanyador dels comicis i els socialistes, la segona força, però la seva coalició ha perdut la majoria absoluta que sumaven des de fa 40 anys. Els euroescèptics han aconseguit la victòria en places tan rellevants com França, Itàlia, Regne Unit i Polònia.

França. Marine Le Pen s'imposa. A França, l'extrema dreta de Marine Le-Pen ha guanyat les europees i ha revalidat el triomf aconseguit fa cinc anys. Amb una participació rècord del 52%, l'Agrupació Nacional que presideix Le Pen va obtenir al voltant d'un quart dels vots. La líder ultradretà va reivindicar la victòria i va demanar al president, Emmanuel Macron, la dissolució de les càmeres perquè representin el veritable repartiment de forces que es desprenen d'aquests comicis.

Itàlia. Salvini arrasa. La Lliga Nord de Matteo Salvini ha arrasat a les europees, tal com s'esperava. Ara caldrà veure si Salvini manté la coalició, tal com va declarar en els dies previs a les eleccions, o si, com molts esperen, acaba trencant el pacte amb el Moviment 5 Estrelles i convocant eleccions per a la tardor. "Primer partit d'Itàlia, gràcies", ha tuitejat el polèmic Salvini després de conèixer els resultats.

Regne Unit. El Partit del Brexit de Farage escombra. Amb un 33% del vot, el Partit del Brexit de Nigel Farage ha humiliat al seu propi terreny el Partit Conservador, que es va enfonsar fins al cinquè lloc, per sota del 10%, superat fins i tot pel Partit Verd. S'esperava aquest resultat i, de fet, la previsió que això succeís probablement ha estat el que va precipitar l'anunci de la sortida de Theresa May la setmana passada. La victòria del major partidari del Brexit "extrem" ha coincidit amb la guerra reoberta pel lideratge del Partit Conservador, animada pels últims comentaris del gran favorit per a la seva successió de May, Boris Johnson: "Ens n'anem de la UE el 31 d'octubre, amb acord o sense", ha dit.

Polònia. Els nacionalistes de PiS s'imposen. El partit nacionalista-conservador Llei i Justícia (PiS), força governant a Polònia, ha guanyat les eleccions europees, cosa que els converteix en favorits per a les generals.

Finalment, cal subratllar que la dreta radical ha guanyat les eleccions federals a Bèlgica, país on els nacionalistes flamencs de l'NV-A es mantenen com la força més votada, amb un 18,71% i 25 escons, seguits del partit xenòfob flamenc Vlaams Belang, que empata a 18 escons al segon lloc amb el Partit Socialista való.

Noticias relacionadas

contador