tsipras-favorable-a-l-idee-de-paris-de-lier-dette-et-croissance

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha anunciat l'avançament de les eleccions generals a Grècia, inicialment previstes per al pròxim octubre, a la llum del mal resultat collit pel seu partit, Syriza, en les eleccions europees d'aquest diumenge.

"El resultat no estava en línia amb les nostres expectatives i mai ignoraria un resultat d'aquest tipus", ha assegurat Tsipras en roda de premsa. Tot i que les eleccions no estaven previstes fins a finals d'octubre com a molt tard, ara s'apunta que podrien tenir lloc a finals de juny.

Tsipras ha avançat que es reunirà amb el president del país per discutir la convocatòria d'eleccions anticipades després de la conclusió de la segona volta de les eleccions municipals, prevista per a la setmana que ve.

L'anunci es produeix després que el líder de Nova Democràcia, Kyriakos Mitsotakis, l'hagués instat a dimitir i a avançar la cita amb les urnes. "És obvi que els grecs han retirat la seva confiança en aquest govern", ha defensat el líder conservador.

"El primer ministre ha d'assumir les seves responsabilitats. Ha de dimitir i el país hauria de celebrar eleccions anticipades com més aviat millor", ha sostingut. "Grècia necessita un nou govern", ha insistit.

Tsipras ja havia deixat oberta la porta a un avançament electoral, sabent que les eleccions d'aquest diumenge podrien llançar un mal resultat per al seu partit, Syriza.

Nova Democràcia, que forma part del Partit Popular Europeu (PPE), hauria obtingut una mica més del 33 per cent dels vots, segons les últimes estimacions, un augment considerable enfront del 22,7 per cent collit el 2014. Per la seva banda, Syriza es quedaria a prop del 24 per cent, enfront del 26,6 per cent anterior.

"Diumenge, la gent pot ser que no estigui votant per un govern, però sí per les polítiques que governaran el país durant els pròxims anys", va dir divendres el primer ministre. Si aquestes mesures són "rebutjades", totes les opcions estan obertes, va reconèixer Tsipras en una entrevista a la cadena ERT, sense entrar en més detalls.

"Qualsevol marge de derrota de Syriza (...) obriria una discussió que no puc predir com acabarà. Estaríem entrant en una aventura", va afegir el cap del govern grec.

Tsipras ha impulsat, des que va arribar al poder a principis de 2015 i va revalidar aquest mateix any el seu mandat, una sèrie de reformes impopulars requerides pels creditors financers a més d'haver resolt el contenciós amb el seu veí del nord pel seu nom, que ara ha passat a dir-se Macedònia del Nord, una mesura que tampoc ha gaudit d'un ampli suport entre els grecs.

Noticias relacionadas

contador