ep exportacions 20181023165502
ExportacionsJUNTA DE ANDALUCÍA - Archivo

MADRID, 23 (EUROPA PRESS)

Repsol, Inditex i Seat són les empreses espanyoles que registren una major facturació a l'exterior, amb unes vendes superiors als 10.000 milions en tots els casos, si bé les empreses no cotitzades són les que lideren l'exportació.

És el que es desprèn d'un informe encarregat pel banc HSBC a l'escola de negocis Esade, que se centra en les 500 empreses exportadores més grans que operen a Espanya, amb uns ingressos superiors a 200 milions d'euros, i reflecteix que les companyies que no cotitzen en Borsa generen el 71% de les exportacions, mentre que les grans cotitzades aporten solament un 29% del total.

Les exportacions espanyoles estan dirigides per les grans companyies, ja que una de cada quatre de les grans empreses analitzades exporta i els seus productes suposen el 74% de les exportacions totals.

Per empreses, Repsol lidera la classificació d'empreses exportadores, amb 11.029 milions de facturació exterior, seguida per l'imperi tèxtil Inditex (10.398 milions), les automobilístiques Seat (10.188 milions) i Reanult (8.199 milions), Cepsa (6.942 milones), Ford (5.755 milions), Peugeot (4.649 milions) i Opel (3.791 milions).

Durant la presentació de l'estudi, el conseller delegat d'HSBC Espanya, Mark Hall, ha indicat que hi ha "moltes oportunitats" transfrontereres per a les empreses amb seu a Espanya i ha subratllat que Espanya té un "enorme potencial de creixement".

EUROPA I EL SECTOR MANUFACTURER

Al seu torn, la professora del Departament d'Economia, Finances i Comptabilitat d'Esade i autora de l'informe, Carmen Ansotegui, ha explicat que Europa és la destinació d'exportació més comuna per les empreses que operen a Espanya però altres regions com Àsia suposen una "gran oportunitat" pel seu potencial de creixement.

Quant a les destinacions de les exportacions, l'estudi mostra que Europa és una destinació d'exportació pel 59% de totes les empreses analitzades, mentre que només el 7% exporta a Àsia, una regió en creixement. Sud-amèrica i Amèrica del Nord, respectivament, són destinacions pel 12% i l'11% dels exportadors analitzats.

Per sectors, el manufacturer és el que lidera el sector exportador representant el 58% de les exportacions. Les vendes a l'engròs i al detall ocupen el segon lloc, amb un 15% de les exportacions de les companyies analitzades.

Les empreses de propietat estrangera són les principals impulsores de les exportacions de manufactures, mentre que les empreses de propietat espanyola dominen les exportacions de la indústria majorista i minorista.

Els productes més exportats són els vehicles i productes relacionats amb els vehicles, un sector liderat per les filials espanyoles de les multinacionals.

contador