• Les crisis d'Argentina i Turquia provoquen un efecte dòmino en altres països en desenvolupament
cbrupia

La lira turca i el peso argentí es llepen les ferides aquest dijous després de diverses jornades durant la qual els mercats emergents han patit com no ho feien des que Donald Trump va guanyar les eleccions als EUA. Les dues divises retallen les seves pèrdues encara que segueixen a nivells històricament baixos, mentre les rupia índia i indonèsia en prenen el relleu. A Llatinoamèrica, el real brasiler també pateix el contagi i es desploma a mínims de dos anys.

La situació es repeteix una vegada més. La fortalesa del dòlar i el repunt del rendiment del deute sobirà dels EUA retorna la gana per les inversions de major risc, al mateix temps que provoca una fugida de les apostes de baixa qualitat en economies amb males perspectives econòmiques i de política monetària. Les monedes asiàtiques no s'han quedat al marge dels declivis en les divises de les potències en desenvolupament i, igual que ha passat a l'Argentina i Turquia, les que han rebut el cop més gran també han patit factors locals que han desencadenat l'onada de vendes.

S'ACCENTUA LA SANGRIA A INDONÈSIA

A Indonèsia, la rupia ha caigut al seu nivell més feble des d'octubre de 2015 abans de la decisió de taxes d'interès de dijous. Els inversors estrangers han venut aproximadament 2.900 milions de dòlars en accions d'Indonèsia aquest any, cosa que va convertir les renda variable de Jakarta en la de pitjor acompliment a Àsia. A més, les sortides netes de dòlars dels bons de rupia ascendeixen als 2.300 milions des de fins de març, segons dades compilades per Bloomberg.

La venda també s'ha estès als bons denominats en dòlars dels emissors indonesis després que el país registrés el major dèficit comercial en quatre anys aquest dimarts. Un còctel que alimenta l'especulació que la moneda local es debilitarà encara més i augmentarà el cost del deute internacional. Els inversors esperen que el banc central del país acudeixi al rescat i incrementi els tipus.

LA RUPIA ÍNDIA REMUNTA DESPRÉS DE LA INTERVENCIÓ DEL BANC CENTRAL

En el cas de la rupia índia, la caiguda a un mínim de 15 mesos s'ha produït després que el partit Bharatiya Janata del primer ministre Narendra Modi no va obtenir la majoria en unes eleccions en un estat clau. I les autoritats no han tingut més remei que intervenir i recolzar la moneda.

Els bancs estatals van inundar el mercat de dòlars dimecres, per ordre del banc central del país, assenyala Bloomberg. Després de l'operació, la rupia es va enfortir un 0,5%, fins a les 67,7563 unitats per dòlar després de caure fins a les 68,1425 rupies dimarts, el canvi més dèbil des de gener de 2017.

EL BANC CENTRAL DE BRASIL DEIXA EL SELIC SENSE CANVIS

Després de desplomar un 10% en menys de dos mesos, el real ha cedit també a la pressió i es canvia de mans al seu pitjor nivell des de l'abril de 2016, als 3,6947 reals per dòlar. El Banc Central del país ha decidit no emprendre una rebaixa dels tipus d'interès per considerar que el moviment que el mercat havia descomptat és "massa arriscat en el context actual", segons experts de Pantheon Macroeconomics.

"La debilitat del real durant les últimes setmanes ha empitjorat el balanç de riscos per a la inflació del Brasil, de manera que el Copom volia subjectar la moneda, alleujant les pressions a l'extrem llarg de la corba de rendiment", afegeixen.

EL BANC CENTRAL DE TURQUIA SUBJECTE A LA LIRA

Pel que fa als dos països que van encendre la metxa del polvorí, Argentina i Turquia, la situació està continguda, de moment, però hi persisteix la debilitat. El peso argentí ha aconseguit remuntar des de la seva pitjor marca mai vista, als 25 pesos, assolits dilluns i dimarts, després que el banc central del país aconseguís renovar el 100% de les seves lletres (Lebacs), en un 'supervenciment'. Dimecres va escalar un 6% fins als 23,50 pesos, encara que va tancar la jornada més enllà dels 24 pesos.

Pel que fa a Turquia, el seu banc central ha sortit en defensa de la divisa aquest dimecres, amb unes declaracions durant les quals ha assegurat que vigila de prop els desenvolupaments en la divisa i que "està preparat per actuar". Així mateix, ha assegurat que "farà tot el necessari per evitar que la caiguda de la lira es filtri en la inflació". Després de la intervenció verbal, la moneda ha remuntat un 1,3% i tracta de prendre distància amb els seus mínims de dimecres a les 4,50 lires per dòlar.

Noticias relacionadas

contador