tienda cerrada portada closed bolsamania

El Reial decret aprovat pel Govern el diumenge al tombant de la mitjanit, amb importants canvis respecte a l'esborrany inicial, ha generat una enorme confusió entre empresaris, autònoms i treballadors. Aquí resolem els dubtes més comuns.

És veritat que el Govern paralitza l'activitat de tots els sectors menys els essencials?

No. El que prohibeix el Decret és acudir presencialment al lloc de treball en aquelles activitats que no s'inclouen en les excepcions, però no obliga les empreses a tancar ni a suspendre les seves operacions si poden realitzar-les de forma no presencial. La intenció de l'Executiu és reduir al mínim els desplaçaments als centres de treball. Òbviament, aquelles activitats en què és imprescindible dirigir-s'hi físicament -com són fàbriques, tallers, etc-- no tindran més remei que parar.

Puc seguir teletreballant encara que no sigui d'un sector essencial?

. Les activitats que es puguin fer de manera remota són una de les excepcions que el Decret recull expressament. És igual que el sector sigui essencial o no.

Sóc autònom, m'afecta la prohibició?

En teoria, no, ja que el Decret parla només dels treballadors per compte d'altri, encara que xoqui amb l'objectiu de reduir desplaçaments. En conseqüència, i tret que ho reformin posteriorment (cosa que no és descartable en absolut), els autònoms poden continuar anant al seu lloc de treball amb normalitat, siguin del sector que siguin. La qüestió és com justificar-ho si els paren les forces de seguretat. Potser no és mala idea portar al damunt la declaració d'activitat o la inscripció a la Seguretat Social, per si de cas.

Les treballadores de la llar són essencials?

No, malgrat el que alguns mitjans diguin que sí, confusos perquè el primer esborrador sí que les incloïa. I atès que la seva activitat, és clar, requereix que es faci presencialment, no poden treballar. Això, sempre que siguin treballadores per compte d'altri; si tenen consideració d'autònomes, sí que poden desplaçar-se, com s'explica en el punt anterior. El que no s'aclareix és què passa amb les internes que viuen a la casa on treballen.

Si estic afectat per un ERTO, haig d'anar a treballar?

Per a les empreses que han aprovat un ERTO de suspensió i ja havien enviat a casa els treballadors, el Decret no canvia res. Per a aquelles que tenien un ERTO de reducció de jornada, sí, ja que, si no són activitat essencial, els treballadors no podran anar a les seves instal·lacions durant les hores de jornada reduïda. Si són activitat essencial, sí que podran desplaçar-s'hi.

Què passa amb els bancs, brokers, asseguradores, gestories, notaris i advocats?

Tots aquests es consideren serveis essencials, però el text legal introdueix que han de reduir el seu personal o bé al mínim imprescindible (els bancs han anunciat avui que continuen oberts com fins ara, encara que recomanen utilitzar els canals a distància) o bé per a atendre únicament els assumptes urgents (bufets i gestories). També poden respondre només a casos urgents els serveis de neteja i els de reparació d'avaries.

Els estancs i gasolineres continuaran oberts?

S'ha generat certa confusió sobre això perquè el text no els inclou (l'esborrany sí que ho feia), i perquè el tabac desapareix dels sectors essencials. En principi, cal entendre que tots dos negocis són essencials, i que continuaran oberts perquè així ho va establir el Reial decret que va declarar l'estat d'alarma el 14 de març (el mateix cas dels quiscos de premsa). En el cas del tabac, el que deixa de considerar-se essencial és la fabricació, no la venda.

Quins sectors són els més afectats?

Clarament, la construcció -ningú no s'explicava per què continuava operant amb normalitat fins ara- i la indústria. La norma definitiva deixa fora de les activitats essencials la mineria, el tèxtil, la siderúrgia, l'aeroespacial i de defensa o les electro-intensives com l'alumini.

A partir de quan opera la prohibició?

Donada l'enorme tardança a aprovar el Decret el diumenge, el Govern es va veure obligat a concedir una moratòria d'un dia (avui) perquè els empleats s'assabentin de si han d'anar o no a treballar, i perquè les empreses preparin el famós permís retribuït recuperable. Per tant, a partir del dimarts caldrà obeir aquestes limitacions.

Noticias relacionadas

contador