ep hoteles cerrados en la playa playamar en torremolinos
Álex Zea - Europa Press

El turisme representa de mitjana un 7% del PIB per a les majors potències turístiques europees, que treballen molt activament per recuperar aquest sector productiu, colpejat amb virulència per la crisi de la Covid-19; una d'aquestes ho té més difícil poder veure la recuperació en ’V’ que vaticinen els economistes. Els principals països europeus han optat per implementar mesures de reactivació econòmica, alleujament fiscal i ocupació. Destaca per sobre de la resta els plans Marshall per un valor conjunt de gairebé 100.000 milions d'euros. En canvi, a Espanya, on aquesta indústria representa prop del 14% del PIB, els estímuls del Govern fins avui són de només 2.500 milions en crèdits ICO i 151 milions en ajudes directes.

A l'espera del Pla Estratègic Sectorial que aquest dijous presentarà el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, el sector es queixa de les iniciatives pactades amb Cs i aprovades a principis de juny. Les consideren pírriques comparades amb els estímuls de països veïns com Itàlia o Grècia que, a més, són competidors directes -especialment Grècia- en oferta de platges. El primer compta amb un pla de reactivació de l'economia de 55.000 milions d'euros, que inclou una injecció directa al turisme (de 4.000 milions d'euros); Grècia destinarà 24.000 milions al sector turístic.

"Veiem amb enveja els passos donats a Europa", ha afirmat el president d'Hostaleria d'Espanya, José Luis Yzuel, durant la Cimera Empresarial de la CEOE, i ha acusat el Govern de "garreperia absoluta" i de no haver adoptat mesures perquè hagin de tancar el menor nombre d'empreses possible. Al costat de Jorge Marichal, president de la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT), ha exigit que aquest conjunt de mesures contemplin flexibilitzar els ERTO i la seva pròrroga fins al 31 de desembre, finançament extra, exoneracions de la seguretat social i una línia d'avals específics i "incentius a la demanda" com ara desgravacions en l'impost de la Renda o cupons per potenciar el turisme nacional, com ja han fet d'altres països europeus.

Països com els ja citats, però també França i Alemanya han posat en marxa incentius que inclouen subvencions a fons perdut per a empreses del sector, cupons turístics i exempcions de les cotitzacions, a més de mesures fiscals. Una altra de les disposicions més representatives que s'estan adoptant a Europa són els passadissos turístics amb els quals els països estan reobrint les fronteres, facilitant la circulació de viatgers entre territoris amb una similar situació epidemiològica. El Govern de Pedro Sánchez va informar aquest cap de setmana que s'aixecaran els controls de les fronteres de la Unió Europea (UE) a partir del 21 de juny, la qual cosa suposa avançar 10 dies l'obertura prevista de les fronteres per al primer de juliol.

En tercer lloc, els països estan advocant per la flexibilització de la normativa aplicable a l'hostaleria per a la reobertura. Així, d'altres països consideren suficient una distància social d'entre 1 i 1,5 metres i l'adopció de regles com la distància social, enlloc d'aplicar, a més, el criteri d'aforament, tal com ocorre a Espanya. L'Executiu va rectificar la distància interpersonal i la va rebaixar també a 1,5 metres enlloc dels 2 metres fixats amb anterioritat.

REDUCCIONS DE L'IVA EN HOSTALERIA

Tenint en compte aquests estímuls, l'Aliança pel Turisme Competitiu (Competur) creu oportú que Espanya s'afegeixi a aquestes tendències europees, i suggereix iniciatives addicionals que s'adaptin a les característiques del sector turístic local.

Entre les propostes, l'aliança destaca la importància d'aprovar un pla econòmic de recuperació del sector turístic, que inclogui reduccions de l'IVA al 4% per a l'hostaleria així com una reducció dels tipus dels impostos especials als productes que es consumeixen en aquesta. El president d'Hostaleria d'Espanya també ha reivindicat aquesta mesura que ja s'ha adoptat a Alemanya.

En un document presentat a principis de mes a la ministra d'Indústria, Turisme i Comerç, Reyes Maroto, Competur també destaca la importància de promoure cupons de consum en establiments d'hostaleria amb avantatges fiscals i que es ougui deduir el tiquet restaurant. Proposa a més que aquest pla inclogui línies de finançament específiques per a empreses de restauració i similars, i aprovar cupons turístics per fomentar el consum en hostaleria, tal com ja han fet França i Itàlia.

Finalment, proposa eliminar el doble control actualment aplicable a l'hostaleria, ja que els establiments han de complir amb el límit d'aforament a més del de distància. Enlloc d'això, suggereixen l'aplicació d'un o l'altre, tal com ocorre als països veïns europeus.

Noticias relacionadas

contador