• No obstant, això serà el preludi d'una desacceleració econòmica a l'any següent
  • La fortalesa del mercat laboral impulsarà els salaris i la inflació més del previst
New York Stock Exchange, NYSE, markets, Wall Street, US, America. Photo: George Rex

Els experts de Pantheon Macroeconomics anticipen que el PIB dels Estats Units creixerà un 2,75% el 2018, però al mateix temps preveuen que aquest fort creixement sigui el preludi d'una "suau recessió durant la segona meitat de 2019".

  • 38.328,83
  • -

En la seva opinió, l'economia nord-americana 'morirà d'èxit’, ja que la fortalesa del mercat laboral elevarà els salaris més del previst i obligarà la Reserva Federal a endurir la seva política monetària de manera molt més agressiva del que s'esperava.

Aquests experts han elevat la seva previsió de creixement del PIB per 2018 fins a l'esmentat 2,75% des de l'anterior 2,3%, sobretot perquè anticipen una inversió empresarial en béns d'equip que pujarà un 6%, el seu major augment des de 2014.

Aquest augment de la inversió empresarial, al seu torn, provocarà una major fortalesa del mercat laboral. La seva previsió és que la taxa d'atur baixi fins al 3,5% a la tardor de 2018 (actualment es troba al 4,1%). "La Fed no podrà viure amb aquest escenari, especialment si, com esperem, es produeix una forta pujada dels salaris i la inflació al mateix temps". Pantheon també espera un impuls addicional per la reforma fiscal que preveu aprovar el Congrés pròximament.

Aquests experts assenyalen que els salaris creixen a ritmes anuals del 4% als mercats laborals regionals on la taxa d'atur és del 3,5% o inferior, cosa que acabarà traslladant-se al conjunt del país. Sobre la inflació, afirmen que "el seu efecte base desfavorable farà que els preus pugin molt a partir de març".

En aquest escenari, la seva previsió és que "els tipus d'interès pujaran molt més ràpid del que anticipa el mercat i una mica més ràpid del que preveu la mateixa Fed. Esperem quatre pujades de tipus el 2018", cosa que provocarà que el mercat elevi la seva estimació de futures pujades de cara a 2019.

Pantheon Macroeconomics anticipa "una suau recessió durant el segon semestre de 2019" que serà provocada per un enduriment de les condicions de crèdit. "Esperem que els prestadors entrin en pànic quan els tipus pugin més del que estan esperant. La caiguda de la borsa, els majors diferencials de crèdit i la fortalesa del dòlar contribuiran al gir de l'economia", afirmen.

Noticias relacionadas

contador