andrea orcel

"Crec que als Estats Units hi pot haver més rescats bancaris". Així de contundent s'ha mostrat Andrea Orcel, conseller delegat d'UniCredit, en declaracions a CNBC.

  • -
  • -

La caiguda de First Republic ha tornat a posar els bancs regionals al centre de la crisi bancària que es va originar després de la fallida de Silicon Valley Bank.

El nerviosisme s'ha instal·lat entre els operadors i aquest dimarts, en un context de forta liquidació de les entitats als Estats Units, deixaven clar que la confiança al sector encara és feble.

"El pitjor parat va ser PacWest Bancorp (-35,20%), que té totes les paperetes per ser el següent banc regional als Estats Units per fer fallida, amb més de 41.000 milions de dòlars en actius, encara que és un altre dels "bancs febles" regionals. A més, les seves accions s'han desplomat més d'un 75% l'últim any, posant en serioses dificultats l'entitat", afirma Diego Morín, Sales Operations Analyst d'IG.

"L'atenció se centrarà (ara) en quin altre banc mitjà és vulnerable a una greu retirada de dipòsits", alerten els experts, encara que algunes d'aquestes entitats com PacWest han anunciat que els seus dipòsits van començar a repuntar a finals de març.

Així mateix, els bancs regionals s'enfronten al ràpid i excessiu enduriment monetari dut a terme per la Reserva Federal (Fed), cosa que està provocant, no només un augment del cost per mantenir els dipòsits, sinó també una reducció del valor de mercat dels bons i préstecs a llarg termini als seus llibres.

"No sembla que hi hagi hagut un catalitzador clar per a la caiguda en les accions dels bancs regionals, a banda del creixent nerviosisme sobre l'efecte que els futurs augments de taxes podrien tenir sobre l'estabilitat financera", explica Michael Hewson, analista en cap de mercat a CMC Markets.

Pel que fa al fet que aquests problemes s'extrapolin als bancs europeus, el CEO d'UniCredit estima que això no passarà i que a Europa les entitats s'enfronten a una regulació més estricta.

"Als Estats Units es tracta de bancs en dificultats que estan sent rescatats, no veig que cap banc en dificultats sigui rescatat a Europa", ha indicat Orcel.

En aquest sentit, el directiu ha reiterat que "és possible que se'n vegin més d'aquests (rescats) als Estats Units, al meu entendre, però a Europa aquest tipus d'adquisició no serà el motor de la consolidació".

UniCredit ha presentat aquest dimecres els resultats del primer trimestre del 2023 i, en ells, la companyia italiana ha informat d'un benefici net de 2.060 milions d'euros, molt per sobre de la previsió mitjana dels analistes proporcionada pel mateix banc de 1.300 milions d'euros, impulsat per un augment anual dels ingressos del 18%, més gran del que s'esperava.

L'entitat també ha elevat els objectius financers i ara espera un benefici superior a 6.500 milions d'euros, millorant la previsió que va donar a principis d'any d'igualar àmpliament el resultat del 2022, de 5.200 milions d'euros.

Noticias relacionadas

contador