ep archivo   banco de espana 20221205131203
EP - Archivo

Només un 15% de les llars que van elevar l'estalvi amb l'esclat de la crisi sanitària haurien desestalviat posteriorment. Així queda reflectit a l'últim document publicat pel Banc d'Espanya, en què s'inclou també que les llars que van estalviar durant la pandèmia no anticipen un dinamisme més gran de la despesa a l'horitzó d'un any.

Segons el Requadre 'L'impacte de la borsa d'estalvi acumulada per les llars durant la pandèmia, sobre l'evolució recent del consum i sobre les perspectives de futur', segons la Consumer Expectations Survey (CES), que elabora mensualment el Banc Central Europeu (BCE), d'entre les llars espanyoles que van estalviar durant les fases inicials de la pandèmia, aquelles que declaren haver recorregut a aquest estalvi per finançar les seves despeses recentment suposen un col·lectiu relativament reduït.

En aquest sentit, el Banc d'Espanya destaca que, tot i que el recurs per part d'aquestes llars als actius que havien acumulat prèviament els hauria permès mantenir, recentment, una tònica de consum més dinàmica que la de la resta de les famílies, atès el reduït mida d'aquest col·lectiu de llars, això no hauria redundat en un impuls molt significatiu per als nivells de despesa agregats.

Què es podria esperar del recurs a la borsa d'estalvi de cara als propers mesos? Segons les dades del mes de setembre passat, les llars que van estalviar durant la pandèmia no anticipaven llavors un dinamisme més gran del seu consum, en un horitzó d'un any, que el que contemplaven les llars que no havien estalviat.

Això suposa, segons l'organisme espanyol, que "no es podria esperar que l'excés d'estalvi acumulat durant la pandèmia, el valor del qual en termes reals ja s'hauria reduït de manera apreciable durant els últims mesos a causa de l'increment dels preus, proporcionarà un impuls molt significatiu al consum agregat de les llars als propers trimestres”.

A més, creuen que hi ha diversos factors que apunten aquesta previsió. Com explica el Banc d'Espanya, en primer lloc, la major part de l'excés d'estalvi acumulat durant la pandèmia es concentra en famílies de renda alta, que presenten menys propensió marginal a consumir. En segon lloc, la considerable incertesa que caracteritza la conjuntura geopolítica i macrofinancera actual hauria incrementat, almenys a curt termini, l'estalvi per motius de precaució.

A això se sumaria el repunt significatiu que s'ha observat en el cost del deute en els darrers mesos, que també podria incentivar les llars a destinar part de l'estalvi acumulat, en lloc del consum, a l'amortització de préstecs.

No obstant això, avisen que convé prendre's aquestes estimacions amb la cautela deguda atès la mida relativament reduïda de la mostra emprada en aquesta anàlisi i diverses qüestions relatives a la seva representativitat.

contador