ep diaeuropa banderala union europea
THINKSTOCK

Morgan Stanley ha decidit revisar a la baixa la seva previsió de creixement econòmic de la zona de l'euro per al 2023 fins al -0,5% anual a mesura que "els núvols s'acumulen al cel econòmic europeu".

"Amb les enquestes empresarials indicant que la recessió probablement ja s'ha materialitzat al tercer trimestre del 2022 i la inflació arribant al 10% al setembre, revisem a la baixa la nostra previsió de creixement per al 2023 fins al -0,5% anual", expliquen en un informe publicat aquest divendres.

El banc nord-americà reconeix que "la recessió sembla haver arribat ja", encara que no a tot arreu. "Gràcies al dinamisme de les activitats relacionades amb el turisme durant l'estiu, semblava possible que el PIB de la zona euro continués creixent al tercer trimestre del 2022. No obstant, les enquestes empresarials recents apunten a una direcció diferent. Els PMI fins al setembre suggereixen un descens global del 0,1% al tercer trimestre amb una certa heterogeneïtat a Europa: França i Espanya continuen creixent, Alemanya i Itàlia ja es contrauen", detallen des de l'entitat.

LA INFLACIÓ ÉS PROBABLE QUE SEGUEIXI ALTA EL 2023

Morgan Stanley reconeix que la inflació és "molt alta" i adverteix que és probable que segueixi sent alta el 2023. La inflació de la zona de l'euro va continuar pujant al setembre, arribant al 10,0% anual i superant les expectatives.

"L'energia continua sent-ne el principal motor, però la pressió inflacionista es va continuar estenent als components bàsics", indiquen des del banc.

"Després dels recents anuncis de política econòmica, creiem que la inflació general de la zona euro ha assolit probablement el seu màxim al setembre. La nostra previsió per al 2022 es manté al 8,2% anual, però revisem a la baixa la del 2023 del 5,9% anual al 5,2%. Tot i això, els riscos continuen sent elevats a causa de la gran volatilitat dels mercats energètics”, comenten.

Noticias relacionadas

contador