rusiacbsanciones22

"Les propostes de la Unió Europea (UE) per eliminar completament el gas rus marquen el progrés, però seran costoses". És el que assenyalen des de Moody's, detallant que els plans de la UE, si s'implementen de manera efectiva, reduiran els costos de transició per deslletar els estats membres del gas rus i reduir els desafiaments de seguretat. Tot i això, l'eliminació gradual del gas rus encara conduirà a canvis estructurals en el sistema energètic de la UE.

Com expliquen en un informe, això continuarà tenint implicacions creditícies negatives a mitjà termini a través de cinc canals de transmissió principals.

Un són els preus de l'energia alts i sostinguts, la qual cosa pot conduir a més d'enduriment esperat de la política monetària, si les expectatives d'inflació es desancoren. El segon, un creixement econòmic més lent almenys durant els propers tres a cinc anys, per sota de les mitjanes prèvies al conflicte militar i prèvies a la pandèmia. El tercer, més costos i inversions. El quart, l'augment dels riscos fiscals per als sobirans. I el cinquè, l'augment dels riscos socials, perquè els alts preus de l'energia tindran un impacte desproporcionat a les llars de baixos ingressos.

Afegeixen que les empreses de serveis públics, els operadors de xarxa i les empreses de gran consum energètic amb una exposició significativa als països més dependents, com les empreses manufactureres, químiques, siderúrgiques i cimenteres, s'enfrontaran a inversions i costos encara més grans per reduir la dependència del gas rus i continuar adaptant-se a la transició verda.

A més, consideren que els plans comporten "importants riscos d'execució". Aquests inclouen la confiança en les accions dels estats membres i la coordinació entre els estats membres i la UE; assegurar volums suficients de GNL, així com la capacitat de transportar-lo on més cal; i assolir els objectius revisats d'energia renovable.

"Un risc addicional són les accions de represàlia que Rússia pugui prendre en resposta als plans de la UE, cosa que podria conduir a una eliminació desordenada que podria afectar la fortalesa econòmica dels sobirans que més depenen del gas rus", conclou Moody's.

Noticias relacionadas

contador