rusiacbsanciones22

Segons Fitch Ratings, una parada sobtada del gas rus a causa de l'escalada de sancions afectaria algunes empreses de serveis públics de la Unió Europea (UE), però sense un impacte disruptiu.

Com expliquen en un informe, la UE està treballant activament per reduir la seva dependència del gas rus, però reemplaçar el gas rus requereix grans inversions i no es pot completar a curt termini a causa de restriccions tècniques, de manera que "difícilment es podria completar en dos o tres anys".

Tot i això, "el flux de gas rus podria aturar-se sobtadament a causa de l'escalada de sancions i problemes tècnics de pagament. Això afectaria algunes empreses de serveis públics, però no esperem un impacte disruptiu a la cartera qualificada per Fitch".

"L'escalada de sancions relacionades amb la guerra a Ucraïna podria conduir a un tall sobtat del gas rus per a la UE, amb conseqüències materials i generalitzades" afegeixen. Fins i tot si la UE es mou ràpidament per trobar fonts alternatives del gas natural, els objectius publicats al pla REPowerEU segueixen sent difícils d'assolir dins del termini previst, considera Fitch.

En un escenari en què el flux de gas rus s'aturi sobtadament, possiblement a causa de problemes tècnics de pagament o danys a la infraestructura de trànsit a Ucraïna, l'agència de qualificació espera que la UE suspengui algunes regles del mercat i obligacions contractuals al mercat del gas, amb els reguladors i governs nacionals intervenint per a supervisió i intervenció del costat de la demanda i de l'oferta.

"Esperaríem que les empreses de serveis públics de gas s'alliberin de les seves obligacions d'adquirir volums de gas al mercat, encara que això reduiria els marges de subministrament", diuen.

Pel que fa a les empreses en concret, les que es troben particularment exposades a la importació de gas rus "enfrontarien importants implicacions financeres".

En particular Fortum Oyj, que també té negocis ubicats a Rússia. Mentrestant, Engie i Naturgy tindrien menys risc per la diversificació, tant en negoci com en contractes de subministrament de gas. "A més, esperaríem repercussions als fluxos de caixa d'empreses molt exposades al trànsit de gas rus, com Net4gas, sro i eustream, malgrat les disposicions de ship-or-pay dels seus contractes amb Gazprom", conclouen.

contador